Politiek

Boekhouding Rijk is warboel

07 augustus 2013 08:10 Aangepast: 07 augustus 2013 09:10
Beeld © ANP

De boekhouding bij de rijksoverheid is een chaos. Een bedrag van 472 miljoen euro is vorig jaar niet volgens de regels uitbetaald aan instellingen, bedrijven en particulieren. Van 2 miljard is onduidelijk of het correct is uitgegeven.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD naar de rapportages van accountants die zij kregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur. Interne accountants die de boeken doorlichten, zijn het afgelopen jaar op de ene na de andere 'onrechtmatige uitgave' gestuit.

Onrechtmatigheid kan ontstaan door het ontbreken van een simpele paragraaf, maar ook omdat overheidsgeld niet goed is besteed. Het gaat bijvoorbeeld om 91 miljoen euro aan 'fouten' bij subsidieverstrekking door het ministerie van OCW.

Administraties kwijt

Het Rijk raakt ook dingen kwijt. Besluiten, voorschotten en complete administraties. "Hoe kun je nou in vredesnaam allerlei zaken kwijtraken", zegt hoogleraar bestuurlijke informatieverzorging Hans Verkruiijsse in de krant. "Ik doe dit vak nu 30 jaar en ik heb de nodige rapporten gezien, maar dit had ik van de rijksoverheid niet verwacht."

Het ministerie van Financiën bestrijdt dat de bedrijfsvoering niet in orde is. Wel kondigt het departement verbeteringen aan. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore