Nederland

Kippenboeren balen na debat: 'Teleurstellend, niemand neemt verantwoordelijkheid'

24 augustus 2017 17:10 Aangepast: 13 november 2017 16:06
Carla van de Kruys deelt eieren uit tijdens het debat.

Een enkeling had nog een beetje hoop maar de meeste kippenboeren vreesden het al: het eierdebat heeft voor hen weinig opgeleverd. "Niemand neemt verantwoordelijkheid en wij zitten met de ellende. Het is teleurstellend", stelt Alex Janssen, één van de vele aanwezige kippenboeren.

De Tweede Kamer keerde vandaag terug van reces om over de besmette eieren te debatteren. Er waren ruim honderd gedupeerde boeren aanwezig. Zij hoorden dat ze niet kunnen rekenen op schadevergoeding.

Niemand neemt verantwoordelijkheid

Kippenboer Léon Jansen verzucht na het vijf uur lang durende debat: "Ik ben blij dat ik op een boerderij werk en niet in de politiek. Je zou maar iedere dag moeten debatteren." In de stallen van Léon werd het giftige middel fipronil aangetroffen. Zijn 90.000 kippen zitten nu op dieet.

Wat zijn gevoel is na het debat? "Je ziet dat niemand de verantwoordelijkheid neemt. De onzekerheid die ik de komende maanden heb, is niet weggenomen." Hij vervolgt: "Ach, ik had eigenlijk ook niet anders verwacht."

Thumbnail

Kippenboer Léon Jansen

Doekje voor het bloeden

Hugo Bens heeft in Haps, een dorpje onder de rook van Nijmegen, een bedrijf met 110.000 scharrelhennen. Hij had nog goede hoop aan het begin van het debat, vertelt Bens die ook voorzitter is van de kring leghennen van pluimveehoudersorganisatie LTO/NOP.

"Maar naarmate het debat vorderde zakte de moed me in de schoenen. Wat we krijgen? We krijgen een doekje voor het bloeden. Niet meer dan dat. Teleurstellend is het."

De getroffen boeren krijgen wel uitstel van het betalen van belastingen maar dus geen schadevergoeding. Verder klonk er vanuit de Kamerleden veel kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Thumbnail

Hugo Bens

Geen enkele toezegging

Kippenboer Helmus Torsius is vooral teleurgesteld dat de overheid niet eerder actie heeft ondernomen, terwijl in in november al bekend was dat Chickfriend het verboden middel fipronil gebruikte. "Dit is een supergrote blamage geweest. Er had ons zoveel ellende bespaard kunnen blijven."

Boer Helmus had vandaag stiekem gehoopt iets nieuws te horen. Of misschien wel een toezegging voor een gedeeltelijke compensatie. "Maar helaas. De politieke standpunten zijn nog eens een keer herhaald en de feiten nog eens doorgenomen. Maar er zijn geen toezeggingen gedaan.Teleurstellend."

Eieren uitgedeeld

Kippenboerin Carla van de Kruys heeft tijdens het debat urenlang op straat eieren uitgedeeld. "Dit is niet de uitkomst die we hadden gehoopt", verzucht ze.

"Gelukkig leven heel veel mensen mee. De mensen op straat hebben de fipronil-affaire achter zich gelaten en geloven gelukkig nog in het Nederlandse ei. En terecht: ik ben er trots op!"

Meer op rtlnieuws.nl
 Kippenboeren krijgen geen schadevergoeding: er zullen boeren omvallen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`