Nederland

Boerenprotest rond debat eierschandaal: 'We zijn voor de gek gehouden'

24 augustus 2017 12:06 Aangepast: 13 november 2017 16:01
Ruim honderd boeren zijn in Den Haag voor het eierdebat.

Ruim honderd boeren zijn naar het eierdebat in de Tweede Kamer gekomen in de hoop de politiek wakker te schudden. "We zijn geweldig voor de gek gehouden. Vandaag willen we gerechtigheid, begrip en compensatie voor alle schade." Ook vanuit de Kamer klinkt harde kritiek, vooral op de NVWA.

Kippenboer Bauke van Dijk uit het Drentse Linde moest 49.000 kippen laten ruimen omdat bij hem in juni de giftige stof fipronil werd gevonden. Hij is vanochtend in alle vroegte naar Den Haag gekomen, om het eierdebat te volgen en een statement te maken.

Hij is niet boos, eerder verdrietig. "Omdat wij in de steek zijn gelaten. Vooral door staatssecretaris Martijn van Dam. Hij heeft geen boerenhart. Blij als hij straks weg is." Wat hij vandaag hoopt te horen van de politiek? "Ik hoop op begrip. En ik hoop dat we op de juiste wijze worden bijgestaan."

Harde kritiek op NVWA

De Kamerleden, die voor het debat eerder zijn teruggekomen van het zomerreces, uitten vooral veel kritiek op de  Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens SP'er Frank Futselaar heeft de NVWA gefaald als poortwachter van de voedselveiligheid. "Dat is ernstig'', zegt hij. Volgens hem kan de tekortschietende capaciteit van de voedselwaakhond een oorzaak zijn, maar daarmee is het volgens hem nog niet gerechtvaardigd.

Rik Grashoff van GroenLinks vindt het 'onbegrijpelijk' dat de NVWA, ondanks twee tips over het gebruik van fipronil in 2016, niet meteen is begonnen met het controleren van eieren. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren houdt het CDA en de VVD medeverantwoordelijk. Volgens haar is het toezicht fors uitgehold omdat de sector zich volgens deze partijen zelf wel zou kunnen controleren. Dat is volgens haar de onderliggende oorzaak van het falende toezicht. De PVV sluit zich daarbij aan. 

Thumbnail

Boer Gert Bouwhuis

Compensatie voor ellende

Pluimveehouder Gert Bouwhuis heeft ook geen goed woord over voor het optreden van de NVWA. "Fout op fout is gemaakt. Er is ons zoveel ellende aangedaan. Wij konden niet weten dat we een verkeerd middel gebruiken en dat er fipronil in zat."

Dit probleem 'is ons aangedaan', zegt Bouwhuis. "Daarvoor moeten we gecompenseerd worden. Het wordt tijd dat de NVWA op een andere manier gaat werken."

Thumbnail

Kippenboerin Mirjam deelt eieren uit.

Ei weer promoten

Kippenboerin Mirjam is naar Den Haag gekomen om het ei te promoten. "We zijn kippenboerinnen die het Nederlandse ei promoten. Zes van onze boerderijen zijn ook
getroffen. Zij moeten nu keuzes maken: hoe verder met hun kippen en bedrijf.? Vanwege de hele affaire is er zo'n negatief imago ontstaan rondom het ei. Dat willen we weer veranderen."

En Mirjam hoopt dat er nog iets gebeurt na vandaag.' "Ik hoop dat de politiek ook inziet dat het met ons iets doet. Heel veel boerderijen zijn familiebedrijven. Dit doet zoveel met de getroffen gezinnen. Het is allemaal heel emotioneel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`