Politiek

PvdA wil lager salaris vrouwen aanpakken: 'Bedrijven moeten met billen bloot'

08 maart 2016 06:00 Aangepast: 01 augustus 2017 04:30
Archieffoto

Vrouwen moeten hetzelfde verdienen als mannen, vindt de PvdA. De partij komt daarom vandaag, op internationale vrouwendag, met een initiatiefwet.

"Nog steeds worden vrouwen slechter betaald voor gelijke arbeid dan hun mannelijke collega’s. Dat moet afgelopen zijn", zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel. Zij dient vandaag een initiatiefwet in, die ze al in 2014 aankondigde.

Het idee is om de ondernemingsraad (OR) van een bedrijf meer invloed te geven. De OR moet instemmen met voorstellen over gelijke beloning en kan onderzoek doen naar ongelijkheid in een bedrijf.

Vaker parttime
Vrouwen in ons land verdienen gemiddeld 15,2 procent minder dan mannen, blijkt uit cijfers (.pdf) van de Europese Commissie. Eén van de redenen is dat vrouwen vaker parttime werken en bij die banen ligt het salaris doorgaans lager.

De initiatiefwet moet volgens de PvdA zorgen voor een grote bewustzijn en meer controle op gelijke beloning. Cijfers over verschil in salaris tussen mannen en vrouwen moet openbaar gemaakt worden in het jaarverslag. "Bedrijven moeten met de billen bloot."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Leven van mannen is relaxter dan vrouwen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore