Nederland

Wilders over blonde vrouwen: ze zijn bang om hun haar te laten zien

21 januari 2017 13:38 Aangepast: 21 januari 2017 15:50
Geert Wilders speecht in Koblenz. Beeld © EPA

Op een bijeenkomst van Europese rechtse populistische partijen in de Duitse stad Koblenz heeft Geert Wilders gezegd dat vrouwen in Nederland hun blonde haar niet durven te laten zien op straat.

Wilders is in Duitsland op uitnodiging van de Duitse populistische partij Alternatieve fur Deutschland. "Vele mensen, vele normale mensen zijn bang om te zeggen wat ze denken", speecht Wilders. "Vrouwen zijn bang om hun blonde haar te laten zien", vervolgt hij. "Deze schertsvertoning moet stoppen." 

De uitspraken van Wilders in Duitsland zijn volgens politiek commentator Frits Wester een schoolvoorbeeld van campagneretoriek. "Het is niet voor het eerst dat Geert Wilders claimt dat vrouwen zich onveilig voelen in Nederland", vertelt Wester. Vorig jaar deelde de politicus nog een legale soort pepperspray uit naar aanleiding van de aanrandingen in Keulen in de nieuwjaarsnacht. 

Bekijk het fragment: 

Bijeenkomst rechtse partijen

Correspondent Jeroen Akkermans is bij de bijeenkomst en vertelt dat Wilders op veel applaus kon rekenen tijdens zijn toespraak. "Hij spreekt Duits, in tegenstelling tot Marine Le Pen die voor hem sprak", verklaart hij de populariteit van de PVV-leider die rept over een 'patriottische lente' in Europa. Behalve de Duitse AfD en het Franse Front National zijn ook onder meer de het Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang aanwezig. 

"Deze partijen voelen de wind in de rug. Zij hopen op nieuw tijdperk waarin nationaal conservatieven ook regeringen gaan vormen", vertelt Akkermans. De partijen werken al samen in het Europees parlement, met dit congres 'willen ze zo veel mogelijk Europees proberen over te komen', analyseert hij.

'Trump slechts het begin'

Er zijn dit jaar verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. "De mensen zullen dan het juk van de politieke correctheid afwerpen", zei Wilders. De verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump was slechts het begin, volgens de PVV-voorman. 

Buiten het gebouw waar het congres is, wordt door burgerrechtenbeweging Avaaz actie gevoerd, betogers plaatsten levensgrote beeltenissen van bekende fascisten als Hitler en Mussolini. In de zaal is het niet zo druk, mede omdat het moeilijk is om binnen te komen, aldus Akkermans. 

`