Nederland

Oud-staatssecretaris Linschoten (VVD): 'In slechtste scenario over drie weken dakloos'

23 augustus 2017 18:15 Aangepast: 13 november 2017 15:37
Robin Linschoten (archieffoto) Beeld © Hollandse Hoogte.

"Ik ben onzorgvuldig geweest, maar ik heb nooit opzettelijk de boel willen belazeren. De Belastingdienst heeft mij volledig uitgerookt." Dat zegt Robin Linschoten tegen RTL Nieuws. De voormalig VVD-staatssecretaris is verwikkeld in een grote fraudezaak.

Sinds het nieuws naar buiten kwam dat hij verdacht wordt van belastingfraude, staat de telefoon van Robin Linschoten (60) roodgloeiend. "Het is een gekkenhuis. Mensen bellen massaal om me succes te wensen. Ook mensen van vroeger, uit mijn tijd dat ik nog in de politiek zat."

Linschoten was tussen 1994 en 1996 staatssecretaris in het kabinet-Kok I. Hij trad af omdat de Tweede Kamer niet voldoende vertrouwen had in zijn aanpak van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv).

'Niet opzettelijk'

Het Openbaar Ministerie verdenkt Linschoten ervan in de jaren 2010 tot en met 2012 onjuiste aangiften van omzetbelasting te hebben gedaan en voor een ton te hebben gefraudeerd. Twee jaar geleden confronteerde de Belastingdienst hem daarmee. Linschoten kon de zaak afdoen met een schikking, maar die heeft hij afgewezen.

Met een duidelijke reden: "De aanklacht is dat ik het opzettelijk heb gedaan om mezelf te verrijken. Dat is onzin en dat verwijt accepteer ik niet. Daarom laat ik de zaak voorkomen. Dan maar landelijke aandacht."

Op 1 september staat Linschoten voor de rechter. Hij heeft goede hoop en gaat in de rechtbank vol het gevecht aan. "Ik kan bewijzen dat ik niet opzettelijk geld heb verdiend. Wel ben ik onzorgvuldig geweest. Mijn administratie was een rotzooitje omdat ik druk was met mijn werkzaamheden. Een stommiteit."

Schattingen

Volgens Linschoten zit het verhaal zo: "Mijn gehele administratie werd al tien jaar door een boekhouder uit Breda gedaan. Ik moest eigenlijk elke maand mijn facturen komen brengen van mijn twee BV's, maar dat deed ik niet. Ik geef toe, daar was ik slordig in. Eén keer in de drie maanden stopte ik alle facturen in een doos en bracht die bij de boekhouder."

Omdat de boekhouder niet iedere maand de facturen kreeg, werd er gewerkt met schattingen. "Precies in de periode dat de Belastingdienst mij onderzocht, waren die schattingen positief voor mij en heb ik te weinig btw afgedragen." Linschoten vervolgt: "Maar in de periode erna heb ik mezelf juist in de vingers gesneden. Doordat ik slordig was, ben ik ook veel geld misgelopen. Tienduizenden euro's. Maar dat ziet de Belastingdienst niet."

Linschoten stelt dat hij de boekhouder beter had moeten controleren. "Maar je gaat er toch van uit dat hij de expert is. Ik heb absoluut niet opzettelijk btw achtergehouden."

Volledig aan de grond

Linschoten vertelt dat hij volledig aan de grond zit. Vanwege eerdere conflicten uit het verleden ligt hij al jaren in gevecht met de Belastingdienst.

Eerdere kwesties hebben zich opgestapeld, vertelt hij. "De Belastingdienst heeft mij volledig uitgerookt. Ik mag al anderhalf jaar geen cent meer verdienen. Op al mijn bezittingen is beslag gelegd, ook op mijn auto's. Ze hebben mijn hele huis leeggehaald. Mijn huis kon ik nog net op tijd verkopen. Ik heb zelfs geen zorgverzekering meer."

De VVD-coryfee is diabetespatiënt en zegt zelfs moeite te hebben om zijn medicatie te krijgen. "Ik kan al een jaar niet meer autorijden omdat ik niet verzekerd ben. In het worstcasescenario sta ik over drie weken op straat."

Geld verdienen

Volgens Linschoten heeft het er alle schijn van dat de reden dat hij is gepakt, er ook mee te maken heeft dat hij een voormalig staatssecretaris is. "Ik neem de Belastingdienst kwalijk dat ze mij niet in de gelegenheid stellen om geld te verdienen. Ik hoop dat ik samen met mijn fiscalist tot een deal kan komen zodat ik weer geld kan verdienen en aan mijn verplichtingen kan voldoen. De manier waarop ik door de Belastingdienst ben behandeld is onbegrijpelijk en volkomen onnodig."

De Belastingdienst gaat niet op individuele zaken in, maar wijst er wel op dat mensen altijd een klein bedrag overhouden per maand om de hoogst noodzakelijke uitgaven voor onderdak en eten te kunnen doen. Ook met de premie van de zorgverzekering wordt rekening gehouden. 

Pakt de Belastingdienst bekende mensen harder aan? Vier vragen aan de belastingexpert.

 1. Robin Linschoten zegt dat de reden dat hij is gepakt er ook mee te maken heeft dat hij staatssecretaris is geweest. Oud-darter Co Stompé zegt vandaag dat er sprake was van een heksenjacht tegen hem door de Belastingdienst omdat hij een bekende kop heeft. Worden bekende mensen eerder aangepakt?

  De belastingexpert: "De Belastingdienst voert de wet uit zonder aanziens des persoons. Bij mijn weten heeft de Belastingdienst geen focus of beleid om bekende mensen sneller te onderzoeken. In een bepaald geval kan natuurlijk een fout worden gemaakt, want waar mensen werken, worden die gemaakt. Maar dat is de uitzondering. Niet de regel."
   

 2. Zit de Belastingdienst wel te wachten op al die aandacht?
  "Mensen vinden het nieuws interessanter als het om een bekend iemand gaat. Vanwege de wettelijke geheimhoudingsplicht zit de Belastingdienst helemaal niet te wachten op aandacht rond lopende zaken. Dat geldt bij iedere belastingbetaler en misschien nog wel sterker bij bekende mensen."​
   
 3. Waarom wordt iemand wel of niet onderzocht door de Belastingdienst? Welke afwegingen worden gemaakt?
  "De Belastingdienst heeft een computersysteem dat meehelpt om belastingbetalers of bedrijven wel of niet verder te onderzoeken. Soms krijgt de Dienst een tip binnen waarna een onderzoek start. Of stuiten medewerkers via een ander onderzoek op een aanwijzing dat er ergens iets mis zit."
   
 4. Wat vindt u van het verhaal van Robin Linschoten?
  ​"Ik kan er inhoudelijk niet op ingaan omdat ik de zaak niet ken."

Meer op rtlnieuws.nl
Oud-staatssecretaris Linschoten (VVD) om belastingfraude

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore