Nederland

Rutte wil 'met een pannetje soep naar de buren'

23 januari 2017 08:21 Aangepast: 23 januari 2017 08:34
VVD-leider Mark Rutte Beeld © ANP

De verkiezingsstrijd is in volle gang, en elke politicus zoekt een podium voor zijn boodschap. Ook VVD-voorman Mark Rutte: "Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg!"

Dat vertelt hij in het AD. Rutte vindt dat mensen die het in Nederland niet bevalt, maar weg moeten gaan. "Dat is toch een keuze die je hebt? Als je in een land woont waar je je zo kapot ergert aan hoe we hier met elkaar omgaan. Je hebt de keuze, ga weg! Je hoeft hier niet te zijn!"

Ook vrouwen een hand geven

De manier hoe 'we met elkaar omgaan' is Rutte een doorn in het oog." Hij noemt als voorbeeld een allochtone sollicitant die niet welkom was bij busbedrijf Qbuzz, omdat hij om geloofsredenen vrouwen geen handen geeft. Het College van de Rechten van de Mens gaf de sollicitant onlangs gelijk. Hij hoeft vrouwen geen hand te geven.

Rutte vindt dit een 'bizarre uitspraak'. "Qbuzz heeft natuurlijk volkomen gelijk", zegt hij. "Het kan toch niet zijn dat een chauffeur zegt: ik weiger vrouwen de hand te schudden, omdat het niet past bij mijn geloof? Dat is precies waarom ik in opstand kom en heel veel mensen in opstand komen. Want de norm hier is dat je elkaars handen schudt."

Einde aan hufterigheid 

De VVD-leider gaat verder in op de hufterigheid in Nederland. "Dan heb ik het zowel over mensen die bumperklevend door het verkeer gaan als over bankiers die klagen over hun bonussen. Of over nieuwkomers die de vrijheid hier misbruiken om hun culturele waarden aan ons op te leggen. Je kunt om te beginnen zelf het gedrag vertonen dat je ook van anderen verwacht. En gelukkig doen de meesten dat ook.''

Lees ook: Buma wil premier worden 'voor het land, niet voor zichzelf'

Ook ziet Rutte graag dat mensen elkaar aanspreken op hun gedrag. "Een tijdje terug zag ik een vader en zijn zoontje op straat hun afval op de stoep gooien. Ik zei: waarom gooit u dat niet gewoon in de prullenbak? En de man antwoordde: 'O natuurlijk, sorry.' Dat kan iedereen."

Rutte benadrukte dat zijn partij niet staat voor doorgeschoten individualisme zoals politieke tegenstanders wel beweren. "Mijn partij staat ervoor dat je met een pannetje soep naar de buren gaat als dat nodig is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`