Nederland

'Sorry-minister' Van der Steur weer onder vuur: 'PvdA heeft zijn lot in handen'

23 januari 2017 23:40 Aangepast: 24 januari 2017 11:14
Beeld © ANP

Opnieuw ligt minister Ard van Steur onder vuur. Hij zou als Tweede Kamerlid belangrijke informatie hebben achtergehouden over de zogenoemde Teevendeal. Of hij deze affaire gaat overleven, is afwachten zegt politiek commentator Frits Wester. "Zijn lot ligt in de handen van de PvdA."

Volgens Nieuwsuur schrapte Van der Steur de passage met bedragen uit de antwoorden over de Teevendeal. In een tot nu toe geheime e-mail schreef Van der Steur onder meer: 'dit levert gedonder op, aanpassen' en 'weghalen, nodigt uit tot discussie'.

Kamer wil opheldering

Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt dat alle informatie van Nieuwsuur al bekend was. Premier Rutte zegt in RTL Late Night dat alle feiten nu op een rij gezet moeten worden. "Volgens ons gaat het niet om nieuwe informatie. We gaan het nu rustig uitlijnen, maar als er rare dingen in zitten hebben we een probleem."

Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en D66 zijn keihard over het optreden van de minister. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg bijvoorbeeld: "Dit is stuitend, zeker voor een minister die verantwoordelijk is voor onze rechtsstaat. Iemand die de onderste steen boven zou moeten krijgen heeft in dit geval de feiten alleen maar toegedekt."

Wat doet de PvdA? 

Of Van der Steur serieus in de problemen gaat komen, ligt vooral aan de PvdA, zegt Wester: "De minister zal die partij ervan moeten overtuigen dat er inderdaad niets aan de hand is. Als dat niet lukt, heeft hij ook bij de PvdA een groot probleem: liegen tegen de Kamer is een doodzonde. De vraag is of deze coalitiegenoot nog een crisis wil forceren door hem zo vlak voor de verkiezingen weg te sturen.  Ook zal iedereen dit weer aangrijpen om de onbetrouwbaarheid van Rutte verder in twijfel te trekken."

Thumbnail

Het helpt Van der Steur, die als Kamerlid nog een goede reputatie had, niet dat hij in politiek Den Haag aangeschoten wild is: fouten worden niet meer vergeven. Dat heeft hij te danken aan het feit dat hij als minister al vier keer zijn excuses heeft moeten aanbieden.

'Sorry' voor rol in Teevendeal

Op 16 december 2015 deed hij dat al voor zijn rol in de Teevendeal: als VVD-Kamerlid had Van der Steur het ministerie bezocht om zijn VVD-partijgenoot minister Opstelten te adviseren over een brief die de minister nog naar de Kamer moest sturen.

"Ik heb ontzettend veel spijt dat deze discussie hier plaatsvindt, omdat ik eerder en op een ander moment de conclusie had moeten trekken," zei Van der Steur toen. 

Nog drie keer 'sorry'

Maar de minister was eerder ook al door het stof gegaan. Op 25 juni 2015 voor het eerst. "Het spijt mij dat organisaties zo ernstig hebben gefaald," moest hij zeggen.

Van der Steur was nog maar nauwelijks begonnen aan zijn nieuwe baan. Drie maanden eerder had hij Ivo Opstelten opgevolgd als minister van Veiligheid en Justitie. Maar na een vernietigend rapport over de fouten van de politie en het Openbaar Ministerie in de zaak van Bart van U., de moordenaar van Els Borst., kon hij niet anders dan zijn excuses aanbieden. 

Thumbnail

Weer raak

Op 1 oktober datzelfde jaar was het weer raak. Toen was gebleken dat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een foto van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Er was een paginagrote foto van Van der Graaf verschenen in de Telegraaf. In eerste instantie zei Van der Steur in de Kamer dat het ministerie één dag voor de publicatie van de foto was geïnformeerd. Later bleek dat het ministerie, het Openbaar Ministerie en de diensten al maanden op de hoogte waren van een mogelijke foto. Van der Steur kreeg niet de juiste informatie van zijn ambtenaren, maar vroeg zelf ook niet goed door. "Ik vind het een inschattingsfout, ik betreur het en ik bied graag mijn excuses aan."

2016 begon ook niet goed voor de minister. Van der Steur had het 'buitengewoon ongepast en smakeloos' genoemd dat forensisch expert George Maat bij een openbare lezing foto's had laten zien van MH17-slachtoffers. Later was gebleken dat er geen goede afspraken waren gemaakt over lezingen en dat er meer lezingen door experts zijn gehouden. Van der Steur ging, na lang wachten, nog eens door het stof. "Het was beter geweest als ik me zakelijker had uitgelaten. Ik heb hiervoor mijn excuses aangeboden."

Nu voorbij?

Frits Wester verwacht dat de komende dagen al duidelijk zal worden of Van der Steur deze kwestie gaat overleven. Na deze kabinetsperiode lijkt zijn landelijke politieke carrière sowieso voorbij. Hij heeft zich niet beschikbaar gesteld voor de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Toen hij dat besluit in september bekendmaakte, sloot de VVD'er zelf een mogelijke terugkeer als bewindspersoon in een nieuw kabinet niet uit. In Den Haag houdt niemand daar rekening mee. 

Teevendeal? 

De 'Teevendeal' is de afspraak die crimineel Cees H. in 2000 had gesloten met toenmalig officier van justitie Fred Teeven. H. was zeven jaar eerder opgepakt op verdenking van drugshandel. Het Openbaar Ministerie had vervolgens beslag gelegd op zijn bankrekeningen. Het OM besloot een schikkingsdeal te sluiten omdat niet bewezen kon worden dat het geld was verdiend met drugshandel. Dat gebeurde door officier van Justitie Fred Teeven en plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman: Cees H. betaalde 750.000 gulden en kreeg in ruil het in beslag genomen geld terug. In de deal werd afgesproken dat de Belastingdienst niet op de hoogte werd gebracht van de deal. Over het geld dat Cees H. terugkreeg, hoefde hij geen belasting te betalen.

Politiek bloedbad

Jarenlang bleef het onduidelijk hoeveel geld H. nu precies had teruggekregen. In 2014 onthulde Nieuwsuur dat het om zo'n 5 miljoen gulden zou gaan. Dat klopte niet, zei toenmalig minister Opstelten. Hij gaf opdracht om een bonnetjes te vinden, maar dat lukte niet. In maart 2015 onthulde Nieuwsuur het exacte bedrag: 4.710.627,18 gulden. Na nieuw onderzoek in opdracht van Opstelten werd het bonnetje toch gevonden. Het bedrag klopte toch: Opstelten en Teeven traden af. Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de VVD. In december van dat jaar trad Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg ook nog eens af. Uit onderzoek was gebleken dat zij tot twee keer toe een belastende brief terzijde schoof en liet vernietigen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`