Nederland

Van der Steur stapt niet zelf op: 'Het is aan de Kamer of ik mag blijven'

24 januari 2017 14:56 Aangepast: 24 januari 2017 16:10
Van der Steur werd vanmiddag belaagd door verslaggevers

De positie van minister Ard van der Steur staat opnieuw onder druk. Hij zou als Tweede Kamerlid belangrijke informatie hebben achtergehouden over de zogenoemde Teevendeal.

Nieuwsuur onthulde gisteren dat Van der Steur als Tweede Kamerlid belangrijke informatie over de zogenoemde Teevendeal (zie onder) had toegedekt. Van der Steur had, toen hij nog in de Tweede Kamer zat, de toenmalige minister (en VVD-partijgenoot) Ivo Opstelten geholpen met het opstellen van een brief over de deal aan de Tweede Kamer. Van der Steur had daar eerder al zijn excuses voor aangeboden. 

Informatie uit brief geschrapt

Nieuwsuur onthulde gisteren dat van Der Steur in 2015 nog verder was gegaan met het 'helpen' van Opstelten. In een tot nu toe geheime e-mail schreef Van der Steur onder meer: 'dit levert gedonder op, aanpassen' en 'weghalen, nodigt uit tot discussie'. Vervolgens werd informatie uit de brief geschrapt.

Oppositiepartijen reageerden woedend. De Tweede Kamer moet de regering controleren. Dat Van der Steur als Kamerlid informatie zou hebben laten achterhouden, wordt hem zeer kwalijk genomen. 

'Genoeg te doen'

"De Kamer zal beoordelen of ik kan aanblijven. Maar ik denk dat er genoeg te doen is om gewoon aan het werk te gaan", zei Van der Steur vanmiddag. Hij benadrukte dat 'op een heel groot aantal van deze onderwerpen al uitgebreid is gesproken met de Tweede Kamer. Ook zei de minister dat alle documenten over de deal naar een commissie zijn gegaan die de deal heeft onderzocht. "Het is de vraag of de zaak nu in een nieuw licht staat."

De Kamer wil deze week nog in debat met de minister. Van der Steur zegt dat hij dat debat vol vertrouwen in zal gaan. Premier Mark Rutte en het ministerie van Justitie en Veiligheid lieten gisteren nog weten dat alle informatie van Nieuwsuur 'al bekend was'.  

Wat is de Teevendeal?

De 'Teevendeal' is de afspraak die crimineel Cees H. in 2000 had gesloten met toenmalig officier van justitie Fred Teeven. H. was zeven jaar eerder opgepakt op verdenking van drugshandel. Het Openbaar Ministerie had vervolgens beslag gelegd op zijn bankrekeningen. Het OM besloot een schikkingsdeal te sluiten omdat niet bewezen kon worden dat het geld was verdiend met drugshandel. Dat gebeurde door officier van Justitie Fred Teeven en plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman: Cees H. betaalde 750.000 gulden en kreeg in ruil het in beslag genomen geld terug. In de deal werd afgesproken dat de Belastingdienst niet op de hoogte werd gebracht van de deal. Over het geld dat Cees H. terugkreeg, hoefde hij geen belasting te betalen.

Politiek bloedbad VVD

Jarenlang bleef het onduidelijk hoeveel geld H. nu precies had teruggekregen. In 2014 onthulde Nieuwsuur dat het om zo'n 5 miljoen gulden zou gaan. Dat klopte niet, zei toenmalig minister Opstelten. Hij gaf opdracht om het ‘bonnetje’ van de transactie te vinden, maar dat lukte niet. In maart 2015 onthulde Nieuwsuur het exacte bedrag: 4.710.627,18 gulden. Na nieuw onderzoek in opdracht van Opstelten werd het bonnetje gevonden. Het bedrag klopte toch: Opstelten en Teeven traden af.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de VVD. In december van dat jaar trad ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg af. Uit onderzoek was gebleken dat zij tot twee keer toe een belastende brief terzijde schoof en liet vernietigen

Meer op rtlnieuws.nl:

`