Nederland

'Geschokte' oppositie eist opheldering van Van der Steur

26 januari 2017 14:40 Aangepast: 26 januari 2017 16:50

De oppositie in de Tweede Kamer gaat er hard in tegen minister Ard van der Steur tijdens het debat over de Teevendeal. "De vraag vanmiddag is of het geschonden vertrouwen nog te herstellen is", zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Seegers.

De Kamer debatteert met Van der Steur en premier Mark Rutte (beiden VVD) over de informatie die is gedeeld met de Kamer over de deal met crimineel Cees H.

Het debat gaat over de hulp die toenmalig Tweede Kamerlid Ard van der Steur in maart 2015 gaf aan minister van Justitie en VVD-partijgenoot Ivo Opstelten. Hij hielp bij de beantwoording van een reeks vragen uit de Kamer over de omstreden deal met drugscrimineel Cees H.

Volg hier live het Kamerdebat met Van der Steur en Rutte over Teevendeal

Van der Steur plaatste 23 kanttekeningen bij de conceptantwoorden van de minister op Kamervragen. Hij zou daarmee volgens critici hebben geprobeerd de affaire te verdoezelen.

Ontluisterend

"We wisten al dat hij meeschreef en meedacht aan brieven aan zichzelf. We weten nu ook wat hij heeft geschreven. Dat heeft ons geschokt", zegt ChristenUnie-leider Seegers.

SP-leider Emile Roemer noemt de nieuwe feiten over de rol van Van der Steur 'ontluisterend'. "De waarheid inzetten is een optie. Alleen als het je uitkomt", zegt Roemer. "Aan liegende politici heeft de bevolking geen behoefte. Het vertrouwen is beschadigd, trek uw conclusie."

Pechtold en Wilders

D66-leider Pechtold zegt vanmiddag dat de bewindslieden 'de schijn tegen' hebben. Geert Wilders van de PVV roept in herinnering dat er vaker is gedebatteerd over deze kwestie. "Daar staan we weer. Het zoveelste debat na het zoveelste incident met deze falende premier en blunderende minister."

ZIE OOK: Van der Steur geeft in brief uitleg over inmenging Teevendeal

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt de hele gang van zaken 'de indruk wekt van schijnheiligheid'. "De minister moet me overtuigen dat dit niet het geval is."

Toedekken

Het CDA is erg kritisch over het handelen van Van der Steur. "Van der Steur probeerde zaken niet op te helderen, maar juist toe te dekken", zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. "De VVD was er niet voor het ministerie van Veiligheid en Justitie, het ministerie van Veiligheid en Justitie was er voor de VVD en alles moest daarvoor wijken."

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij vindt er nogal veel ophef. Hij zou het waarderen als het boek over de Teevendeal 'een keer wordt gesloten'. Van der Staaij wil van de bewindslieden maar één ding weten. "Wilt u gemotiveerd reageren op de beschuldiging dat u zou hebben gelogen in richting van de Kamer?"

Regeringspartijen VVD en PvdA

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra erkent dat de aantijgingen tegen zijn partijgenoot Van der Steur serieus zijn, maar dat de minister wel de informatie met de onderzoekscommissie Oosting heeft gedeeld. Volgens Zijlstra staan de aanpassingen ook in het rapport van die commissie Oosting. "Iedereen heeft dat kunnen lezen. Het bestaan was bekend", zegt Zijlstra. "Wij wachten met ons eindoordeel als de minister heeft geantwoord."

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuijken, die de leiding van de fractie overnam bij het vertrek van Diederik Samsom, vindt dat uit de beantwoording van Van der Steur moet blijken in hoeverre hem het toedekken op het ministerie van Veiligheid en Justitie hem aan valt te rekenen.

Maar in de wandelgangen valt te horen dat de PvdA afwacht hoe Van der Steur het in het debat doet. Gaat het niet goed, dan is het het einde voor Van der Steur.

`