Nederland

Van der Steur knokt voor zijn politieke leven, oppositie gelooft hem niet

26 januari 2017 18:04 Aangepast: 26 januari 2017 19:53

Minister Van der Steur houdt in het debat over de nasleep van de Teevendeal vol dat hij níet de bedoeling heeft gehad om de Kamer informatie te onthouden. Maar de oppositie gelooft hem niet. "Hij hangt aan een zijden draadje", stelt Frits Wester.

'Niet fraai' en 'fout dat hij als Kamerlid meeschreef aan de brief'. Dat stelt minister Ard van der Steur in zijn verweer tijdens het debat over de Teevendeal. Maar de minister blijft knokken voor zijn politieke leven en houdt vol dat de passage over hoeveel er voor de Teevendeal is neergeteld, niet op zijn aandringen uit de brief is gehaald.  

Volgens politiek verslaggever Frits Wester verdedigt Van der Steur 'zich met hand en tand, maar hangt hij aan een zijden draadje.'

ZIE OOK: 'Geschokte' oppositie eist opheldering van Van der Steur

Verantwoorden

Van der Steur en premier Mark Rutte moeten zich verantwoorden voor de nasleep van de Teevendeal, waarbij een deal werd gesloten met drugscrimineel Cees H.  Van der Steur hielp toenmalig minister Opstelten bij het beantwoorden van vragen van de Kamer. Volgens critici zou hij informatie hebben weggewerkt.

"Zeer kwetsbaar'', had Van der Steur genoteerd bij de passage over bedragen die toenmalig staatssecretaris Fred Teeven zich had weten te herinneren. Die werden daarna uit de definitieve antwoorden aan de Kamer geschrapt, hoewel de Kamer er al tijden kennis van wilde nemen.

Blijft bij zijn verhaal

Minister Ard van der Steur  houdt in zijn verweer vol dat hij niet de bedoeling heeft gehad om de Tweede Kamer informatie te onthouden. "Ik vond en vind dat de bedragen hadden moeten worden gemeld'', stelt Van der Steur.

Van der Steur stelt dat hij Opstelten niet adviseerde om het bedrag dat voor de deal is betaald te schrappen. En dat uit zijn 'commentaar op geen enkele manier blijkt dat ik vond dat dit moest worden weggehaald'.

Hand en tand verdedigen

Volgens PVV-leider Geert Wilders maakt Ard van der Steur het in zijn verweer alleen maar erger. "U heeft de Kamer voor de gek gehouden." ChristenUnie-leider Segers stelt dat ook: "Dit zijn verbale uitvluchten. De Kamer is niet volledig en zuiver geïnformeerd. En u wist dat. U kunt dit verhaal niet volhouden."

Ook Roemer (SP) vindt dat Van der Steur verzaakt heeft 'informatie te geven aan de Kamer die hij wist'. 

Oppositie is uit op val 

De oppositie is uit op de val van Van der Steur. Of dat gaat gebeuren, hangt nu af van wat de PvdA gaat doen. In de wandelgangen hoort Frits Wester dat de PvdA het zeven weken voor de verkiezingen niet erg vindt als Van der Steur moet opstappen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Ook Rutte zwaar onder vuur in Teevendeal-debat

RTL Nieuws
`