Nederland

Minister Van der Steur treedt af na felle kritiek in debat Teevendeal

26 januari 2017 20:02 Aangepast: 29 juli 2017 02:30
Premier Rutte neemt afscheid van minister Ard van der Steur. Beeld © ANP

Ard van der Steur stapt op als minister van Veiligheid en Justitie. Na zware kritiek van de oppositie houdt hij de eer aan zichzelf.

Van der Steur moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor nieuwe onthullingen over de Teevendeal (zie onder). "Ik zie, ik merk en ik voel dat mijn antwoorden er niet toe doen", zei hij aan het eind van de eerste termijn.

'Elke dag gevochten'

"Ik heb me met hart en ziel ingezet voor de versterking van onze rechtstaat. Ik heb elke dag gevochten om Nederland veiliger te maken. Samen met alle politieagenten, officieren van justitie, de mensen van de reclassering, gevangenisbewaarders en alle mensen van de IND en het COA. Wat een geweldige mensen zijn dat." Ook loofde hij de medewerkers van het ministerie van Justitie en staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Al voor het debat heeft Van der Steur naar eigen zeggen aan premier Rutte laten weten dat hij aan het eind van de eerste termijn bekend zou maken wat hij zou doen.

"Het vertrek van Van der Steur was onvermijdelijk. Je zag het van kilometers afstand aankomen", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "De betrouwbaarheid van Van der Steur had zo'n grote deuk opgelopen dat zijn positie onhoudbaar was. Als hij zou zijn aangebleven, zou de VVD daar veel last van hebben in de campagne voor de Kamerverkiezingen in maart."

Afscheid met trillende stem:

Tegenstanders haalden uit

De oppositie haalde in het debat hard uit naar Van der Steur. "De vraag vanmiddag is of het geschonden vertrouwen nog te herstellen is", zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Seegers. SP-leider Emile Roemer noemde de nieuwe feiten over de rol van Van der Steur 'ontluisterend'. "Aan liegende politici heeft de bevolking geen behoefte. Het vertrouwen is beschadigd, trek uw conclusie."

D66-leider Pechtold zei dat de bewindslieden 'de schijn tegen' hebben. Geert Wilders van de PVV riep in herinnering dat over deze kwestie vaker is gedebatteerd. "Daar staan we weer. Het zoveelste debat na het zoveelste incident met deze falende premier en blunderende minister."

Van der Steur hield in het debat vol dat het niet zijn bedoeling is geweest om de Kamer informatie te onthouden toen hij als Kamerlid meeschreef aan een brief over de Teevendeal, maar de Kamer geloofde dat niet. "Ik zie, ik merk en ik voel dat mijn antwoorden er niet toe doen", zei Van der Steur tegen de Kamer aan het eind van de eerste termijn.

Onthulling Nieuwsuur

Nieuwsuur onthulde maandag dat Van der Steur in 2015, toen hij nog Kamerlid was, nog verder was gegaan met het 'helpen' van toenmalig minister Opstelten. In een e-mail schreef Van der Steur onder meer: 'dit levert gedonder op, aanpassen' en 'weghalen, nodigt uit tot discussie'. Vervolgens werd informatie uit de brief geschrapt. Zo werkte Van der Steur actief mee aan het verzwijgen van informatie. 

De kwestie rond de Teevendeal kostte al drie VVD'ers de kop, en ook vandaag lag de vertrouwensvraag weer op tafel. Rutte en het ministerie van Veiligheid en Justitie lieten maandag weten dat de informatie die Nieuwsuur onthulde, al  bekend was. Maar het verhaal van Van der Steur bleek vandaag voor de Kamer niet overtuigend genoeg. 

'Sorry-minister'

In 2015 belandde Van der Steur al eens aan de rand van de afgrond vanwege de deal. Hij moest in december van dat jaar in de Tweede Kamer zijn excuses aanbieden. In totaal heeft Van der Steur al drie keer eerder sorry moeten zeggen.

De politieke lijdensweg van Van der Steur:

Lees ook: De lange geschiedenis van de Teevendeal: een tijdlijn

Wat is de Teevendeal?

De 'Teevendeal' is de afspraak die crimineel Cees H. in 2000 had gesloten met toenmalig officier van justitie Fred Teeven. H. was zeven jaar eerder opgepakt op verdenking van drugshandel. Het Openbaar Ministerie had vervolgens beslag gelegd op zijn bankrekeningen. Het OM besloot een schikkingsdeal te sluiten omdat niet bewezen kon worden dat het geld was verdiend met drugshandel. Dat gebeurde door officier van justitie Fred Teeven en plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman: Cees H. betaalde 750.000 gulden en kreeg in ruil het in beslag genomen geld terug. In de deal werd afgesproken dat de Belastingdienst niet op de hoogte werd gebracht van de deal. Over het geld dat Cees H. terugkreeg, hoefde hij geen belasting te betalen.

Politiek bloedbad VVD

Jarenlang bleef onduidelijk hoeveel geld H. nu precies had teruggekregen. In 2014 onthulde Nieuwsuur dat het om zo'n 5 miljoen gulden zou gaan. Dat klopte niet, zei toenmalig minister Opstelten. Hij gaf opdracht om het ‘bonnetje’ van de transactie te vinden, maar dat lukte niet. In maart 2015 kwam Nieuwsuur met het exacte bedrag: 4.710.627 gulden en 18 cent. Na nieuw onderzoek in opdracht van Opstelten werd het bonnetje gevonden. Het bedrag klopte toch: Opstelten en Teeven traden af.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de VVD. In december van dat jaar trad ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg af. Uit onderzoek was gebleken dat zij tot twee keer toe een belastende brief terzijde had geschoven en had laten vernietigen. Vandaag voegt minister Van der Steur zich dus ook in dit rijtje gevallen VVD-kopstukken.

Meer op rtlnieuws.nl:

`