Ga naar de inhoud
Werk

Ella Vogelaar moest ook weg als minister: 'Ik heb thuis zitten huilen'

Ook Ella Vogelaar moest als minister opstappen.

"Voor de buitenwereld was ik ijzersterk, maar thuis heb ik zitten janken op de bank", vertelt oud-minister Ella Vogelaar. Net als Ard van der Steur moest zij aftreden. En ja: dat hakt erin.

Ella Vogelaar (67) moest in 2008 aftreden als minister van Wonen, Wijken en Integratie nadat de PvdA-top het vertrouwen in haar had opgezegd. De daaropvolgende dag bood zij haar ontslag aan. Dat hakte erin en dat vindt ze nog altijd onterecht. Een interview.

Heeft u het debat gisteren met Ard van der Steur gevolgd?
Ella Vogelaar: "Natuurlijk. Ik volg de politiek nog altijd op de voet. Bij het zien van de beelden schoot mijn eigen aftreden ook weer even door mijn hoofd. Ard heeft natuurlijk de eer aan zichzelf gehouden, ik moest aftreden. Dat is wel anders, al weet ik niet of het ene minder heftig is dan het andere. Aftreden is denk ik altijd heftig en intens. Al is er leven na de politiek."

Het is nu 10 jaar geleden dat u als minister moest aftreden. Ligt u er nog weleens wakker van?
"Nee, ik word niet middenin de nacht badend in het zweet wakker. Ik denk weinig meer aan mijn aftreden. Behalve als het weer 13 november is, de datum dat ik moest aftreden. Dan moet ik er toch altijd weer aan denken. Natuurlijk hakt het erin als je moet opstappen. Helemaal als je dat wordt opgedwongen, zoals in mijn geval. En helemaal als het ook nog eens onterecht is."

Vindt u nog steeds dat uw vertrek onterecht is?
"Ja. De PvdA heeft mij en de partij een slechte dienst bewezen door mij af te zetten. Tot op de dag van vandaag krijg ik complimenten over mijn inzet voor de wijken. Ik heb na mijn vertrek ook ontzettend veel brieven en telefoontjes gekregen van mensen door het hele land. Dat heeft me goed gedaan."

Heeft ook aardige berichten gehad van Haagse collega's?
 "Ook van Haagse collega's, ja."

Heeft u een traan gelaten op de dag dat u moest opstappen?
"Op het moment dat ik mijn aftreden bekendmaakte, wilde ik geen emoties tonen naar de buitenwereld. Maar eenmaal thuis op de bank heb ik wel even zitten janken hoor. Ik ben ook een mens. Natuurlijk raakte het me en was ik er emotioneel onder. Het ging ook allemaal heel snel. Ik moest die dag al mijn spullen pakken, werd nog één keer thuisgebracht en dat was het dan. De volgende dag stond mijn opvolger Eberhard van der Laan al klaar om mijn portefeuille over te nemen."

Interview gaat verder onder foto

Thumbnail

Op 13 november 2008 kondigde Vogelaar aan af te zullen treden als minister voor Wonen, Wijken en Integratie, nadat de PvdA-top het vertrouwen in haar had opgezegd. 

Maar u weet toch dat politiek bikkelhard kan zijn?
"Rationeel gezien wist ik dat de politiek hard is en dat het zo werkt. Je kunt pieken, maar je kunt ook keihard vallen. Ik hield er rekening mee dat het kan gebeuren, maar toen het dan eenmaal gebeurde, ging het vooral over emoties hoor."

Geen last gehad van het zwarte gat?
"Nee. Ik heb de volgende dag meteen besloten om een boek te gaan schrijven. Mijn man hield een dagboek bij over mijn avonturen als politicus. In mijn boek kon ik mijn verhaal doen. Dat luchtte op. Maar ik heb er wel goed over nagedacht: wat zeg je wel en wat niet. Na mijn boek ben ik op vakantie gegaan. En vervolgens ben ik als zzp'er aan de slag gegaan."

Wilt u terug in de politiek?
"Ik heb de politiek nooit gemist. Het is ook niet voor de hand liggend dat ik ooit nog terug ga in de politiek."

Heeft u nog wel contact met PvdA'ers die u hebben weggestuurd, onder wie Wouter Bos?
"Ik heb naderhand nog wel eens met Wouter Bos koffie gedronken. Ik heb niet tegen hem geschreeuwd ofzo, gewoon gepraat met hem. Ik ben nog altijd PvdA-lid. Al heb ik de laatste tijd meer zorgen dan liefde voor de partij."

U heeft meegemaakt wat Van der Steur heeft meegemaakt. Heeft u een tip voor hem?
"Ard woont geloof ik in een mooi kasteel. Hij zal ongetwijfeld een grote tuin hebben. Ik zou zeggen: Ard, ga lekker een beetje tuinieren. Dat is ontspannend. En neem een goed glas wijn." 

Meer op rtlnieuws.nl
Ministers: vertrek Van der Steur persoonlijk drama en onterecht

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede