Goederentrein ontspoord

Kamer bezorgd over ontsporing goederentrein

06 november 2013 15:44 Aangepast: 06 november 2013 16:11

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op de ontspoorde goederentrein bij Borne. De SP wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur een streep zet door plannen om extra goederentreinen te laten rijden door Oost-Nederland.

SP-Kamerlid Eric Smaling heeft vragen aan de staatssecretaris gesteld. Hij wil dat de ontsporing tot op de bodem wordt uitgezocht. Ook het CDA wil niet dat het wordt afgedaan als 'een ongeval'. 

Gevaarlijke lading
"We moeten goed kijken naar de oorzaken", zegt CDA'er Sander de Rouwe. De burgemeester van Borne is bang dat er bij een volgend ongeluk sprake kan zijn van gevaarlijke lading. "Ik begrijp die zorgen heel goed. Als de kabinetsplannen doorgaan, gaan er nog veel meer treinen door Borne rijden."

Volgens het CDA is dat niet nodig. "We moeten niet door kernen als deze heen rijden als dat ook anders kan. Wij willen inzetten op binnenvaart en de Betuwelijn, die juist met dat doel is aangelegd."

Buizen
Betty de Boer van de VVD pleit er voor om vervoer van gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk over water en door buizen te laten lopen. Ze gaat daar bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu ook om vragen. Dat kost wel tijd.

"Gevaarlijke stoffen mogen niet dwars door stadskernen", zegt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. "De staatssecretaris moet betere oplossing zoeken voor het treingoederenvervoer."

Volgens D66-Kamerlid geeft het ongeluk aan hoe kwestbaar vervoer van gevaarlijke stoffen dichtbij dorpskernen is. "Laat ook zien dat het belangrijk is te kijken naar onderhoud spoor en de staat van de treinen." Ze vraagt Mansveld om een brief hierover.

RTL Nieuws
`