Politiek

Kamer nog niet overtuigd van opslaan reisgegevens

07 november 2013 18:55 Aangepast: 07 november 2013 18:58

De Tweede Kamer is nog niet overtuigd van het plan om reisgegevens te registeren en bewaren. Als een reiziger het land verlaat of binnenkomt, wordt dat in toekomst geregistreerd en bewaard, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

"Ik heb geen behoefde aan een standaard-vakantieregister", zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. "Ik wil overtuigd worden waar dit voor nodig is, van wie gegevens geregistreerd worden, hoe lang ze bewaard worden en wie toegang heeft."

Ook de PvdA twijfelt. "Het is goed dat er vol wordt ingezet op voorkomen van terrorisme", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Maar over nut en noodzaak ben ik nog niet overtuigd." 

Ook de oppositie is kritisch. "Het lijkt erop dat minister Opstelten van iedereen wil weten waar en wanneer je op vakantie gaat. Dat tast de privacy van onschuldige burgers aan", zegt Gerard Schouw, Kamerlid voor D66.

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt het een slechte ontwikkeling: "Dit gaat wel heel ver. De AIVD wordt zo uitgekleed dat alles en iedereen maar moet worden gevolgd en opgeslagen. Kwaadwillenden zullen nu andere routes kiezen of met valse papieren reizen." 

Eind deze maand wil Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zijn definitieve voorstel bekend maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore