Nederland

'Bescherming homoseksualiteit moet in Grondwet'

03 februari 2017 02:42 Aangepast: 03 februari 2017 04:31
Beeld © ANP

D66, PvdA en GroenLinks willen extra bescherming voor homo's en gehandicapten door de Grondwet te wijzigen. Ze vinden dat Artikel 1, dat discriminatie verbiedt, deze groepen expliciet gaat noemen.

Het artikel verbiedt nu discriminatie wegens 'godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht' of 'welke grond dan ook'.  De partijen willen dat aan dat lijstje 'handicap, hetero- of homoseksuele gerichtheid' wordt toegevoegd.

Verkiezingsdebat

Homobelangenvereniging COC organiseert vanavond een verkiezingsdebat in Amsterdam, onder meer over uitbreiding van Artikel 1.  Daaraan doen onder meer Alexander Pechtold en Lodewijk Asscher mee. 

Twee weken geleden had het CDA al laten weten voor dezelfde toevoeging aan de Grondwet te zijn. 

Al in 2007

Het is niet voor het eerst dat hiervoor wordt gepleit. Al in 2007 kwam D66 met hetzelfde plan dat het toen niet haalde. Vlak voor de verkiezingen van 2012 bracht het COC de kwestie opnieuw onder de aandacht. Toen lieten CDA, VVD en SP weten voor dit plan te zijn.

Op dat moment waren deze drie partijen nog goed voor een meerderheid in de Tweede Kamer, maar na de verkiezingen niet meer.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore