Woonakkoord aangenomen

Blok: investeringsfonds is mogelijk

17 december 2013 20:52 Aangepast: 17 december 2013 21:36
Beeld © ANP

Het is mogelijk een deel van de opbrengst van de verhuurderheffing in een investeringsfonds te stoppen. Minister Stef Blok van Wonen lijkt daarmee tegemoet te komen aan wensen van PvdA-senator Adri Duivesteijn.

Blok wees erop dat van heffing van ruim 1,7 miljard die het kabinet verhuurders wil opleggen, ook nu al 70 miljoen euro terug gepompt gaat worden naar de sector. Dat geld kan technisch gezien ook naar een fonds worden overgeheveld, al is het de vraag of dat efficiënter is, zei Blok.

Een groter bedrag dan 70 miljoen in een investeringsfonds stoppen, ziet Blok niet zitten. Het kabinet heeft daarvoor geen geld. "De overheid heeft alleen maar schulden." Het kabinet wil de opbrengst van de verhuurdersheffing juist gebruiken om zijn huishoudboekje op orde te brengen.  

De PvdA leek weinig onder de indruk van de toezegging van Blok. Fractieleider Marleen Barth had het over een sigaar uit eigen doos. Duivesteijn sprak van de 'meest magere interpretatie'.

Blok probeerde ook de vrees bij de PvdA en andere partijen weg te nemen dat verhuurders straks minder gaan investeren als ze een heffing moeten betalen. Volgens hem valt dat wel mee. De sector zou zich inspannen om maximaal te investeren, ook in de wijken.

RTL Nieuws/ANP

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`