Nederland

Rutte wil 2 miljard euro voor verpleeghuizen, maar belooft niets

07 februari 2017 11:37 Aangepast: 28 juli 2017 23:30
Rutte op bezoek bij senioren in Haagse Christiaanhof Beeld © ANP

Hugo Borst en Carin Gaemers pleitten eerder in hun Manifest Scherp op Ouderenzorg voor een bedrag van 2 miljard euro om de zorg op orde te krijgen. De VVD lijkt nu ook achter dat plan te staan.

Lijsttrekker Mark Rutte van de liberalen zegt in het AD ook 2 miljard uit te willen trekken voor betere zorg in verpleeghuizen. Hij noemt dit overigens geen belofte: "Want het hangt af van de formatie en wat de verpleeghuizen nodig hebben. Het is wel onze inzet.''

'Dit bedrag in ieder geval reserveren'

Verpleeghuizen moeten volgens Rutte aangeven waaraan ze het willen besteden. Voor ieder verpleeghuis zal dat anders zijn, zegt Rutte. Zorgkantoren moeten gaan uitmaken of verpleeghuizen voor een bijdrage in aanmerking komen als die daarom vragen.

Hij denkt dat het bedrag van 2 miljard haalbaar is omdat de economie extra groeit. Rutte baseert zich op cijfers van het Centraal Planbureau. "We willen dat geld in elk geval reserveren: 1,9 miljard tot 2 miljard. We zeggen er wel meteen bij: of we dat geld nodig hebben, zullen we zien."

Extra personeel moeilijk

Extra personeel wordt moeilijk, zegt Rutte in het AD. "Ik denk dat je moet kijken naar zij-instromers, parttimers kunnen fulltime gaan werken en mensen in opleiding kunnen al ervaring opdoen in de praktijk."

Zie ook: Rutte wil 'met een pannetje soep naar de buren'

Het huidige kabinet heeft 100 miljoen uitgetrokken voor betere ouderenzorg in verpleeghuizen. Alle partijen in de Kamer steunden vorig jaar een voorstel van de PVV, die wil dat staatssecretaris Martin van Rijn alle punten in het manifest van Borst en Gaemers volgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`