Nederland

Twijfel je nog? Hier alle kieswijzers op een rij

15 maart 2017 08:30 Aangepast: 29 juli 2017 00:00
Beeld © ANP

Verkiezingsdag! Ben jij er nog niet uit aan welke partij je jouw stem wilt geven? Misschien kun je dan wat hulp gebruiken. Van Stemwijzer tot Stemmentracker: bekijk hier ons overzicht van alle stemhulpen.

De Stemwijzer

Bij de bekende StemWijzer kun je aan de hand van 30 stellingen over actuele verkiezingsonderwerpen zien met welke partijen je de meeste overeenkomsten hebt. Deze stemhulp is gemaakt door informatiecentrum ProDemos, een door de overheid gesubsidieerde stichting.  

Kieskompas

Kieskompas, de stemhulp van politicoloog André Krouwel, is op 11 februari online gegaan. Het Kieskompas geeft niet een direct stemadvies, maar bepaalt aan de hand van stellingen je positie tussen alle partijen in het politieke landschap.

StemmenTracker

Misschien wil je weten wat de partijen de afgelopen periode hebben gedaan. Dan kun je terecht bij de StemmenTracker. Op deze site wordt bijgehouden wat partijen gestemd hebben in de Tweede Kamer. Deze site is ook ontwikkeld door ProDemos. 

MijnStem

Op MijnStem kun je reageren op stellingen. Op een schuifbalk kun je aangeven wat je er van vindt, variërend van 'helemaal eens' tot 'helemaal niet eens'. Je mening kun je vervolgens direct vergelijken met de standpunten van de politieke partijen. 

Partijwijzer voor jongeren

Zo'n 800.000 jongeren mogen op 15 maart voor het eerst stemmen. De NPO heeft speciaal voor hen de Partijwijzer gemaakt. De Publieke Omroep wil de jongere kiezers hiermee aanmoedigen hun stem uit te brengen. 

De verkiezingsprogramma's onder de loep:

De politieke redactie van RTL Nieuws heeft de partijprogramma's gelezen. Hieronder zie je wat onze verslaggevers het meeste opviel.

  • 'Rechts en optimistisch': dit staat er in het het verkiezingsprogramma van de VVD
  • 'Afzetten tegen verharding': dit staat er in het verkiezingsprogramma van de PvdA
  • 'Meer sociale huurwoningen': dit staat in het verkiezingsprogramma van de SP
  • 'Samenleven en elkaar helpen': dit staat in het het verkiezingsprogramma van het CDA
  • ​Dit staat er in het verkiezingsprogramma van de PVV
  • Dit staat er in het verkiezingsprogramma van D66
  • 'Heel groen en enorm links': dit staat er in het verkiezingsprogramma van GroenLinks
  • 'Hoopvol en realistisch': dit staat in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie

Gayvote 

COC Nederland heeft de standpunten van de Tweede Kamerpartijen over LHBTI-emancipatiethema’s op een rij gezet op de site Gayvote. Op de site is ook in kaart gebracht hoe de verschillende partijen de afgelopen kabinetsperiode hierover hebben gestemd. 

De Libelle-kiescoach 

ProDemos heeft in samenwerking met Libelle een 'Kiescoach' gemaakt voor 'lezeressen en andere vrouwen die nog twijfelen op welke partij zij moeten stemmen'. De vragen gaan over thema’s die belangrijk zijn 'in het leven van de Libelle-lezeres'. Het gaat dan om gezondheidszorg, onderwijs, vrijheid van meningsuiting, veiligheid, vluchtelingenopvang en pensioenen.

Cannabis KiesWijzer

Deze stemhulp geeft onder het motto 'Laat je stem niet in rook opgaan' een overzicht van partijstandpunten over softdrugs. De Cannabis KiesWijzer is een initiatief van de Stichting Maatschappij en Cannabis, een belangenvereniging binnen de cannabissector.

Kieswijzer Zelfstandigen Bouw

Een stemhulp van belangenorganisatie voor zzp'ers in bouw, hout en techniek. De Kieswijzer Zelfstandigen Bouw geeft partijkeuze aan op basis van acht op zzp'ers toegespitste stellingen

FairKiezingswijzer

Deze tool beoordeelt verkiezingsprogramma's van zittende partijen in de Tweede Kamer op de mate waarin ze rekening houden met de belangen van ontwikkelingslanden. De FairKiezingswijzer is gemaakt door Fair Politics van de Foundation Max van der Stoel, die zich sterk maakt voor internationale solidariteit.

MVO Kieswijzer

De MVO Kieswijzer is een initiatief van MVO Platform​. De stemhulp legt de verkiezingsprogramma's van de elf grootste politieke partijen langs de meetlat op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Negen aangesloten organisaties, waaronder Oxfam Novib en Amnesty, hebben eraan bijgedragen

StemWijsOuders.nl

Dit is een stemwijzer voor ouders met opgroeiende kinderen. De zeventien stellingen gaan over onderwijs, opvoeden, de verdeling werk en zorg en opvang. De StemWijsOuders.nl is ontwikkeld door de organisaties Ouders & Onderwijs en Voor Werkende Ouders.

Jongerenkieswijzer 2017

Er komt ook een speciale kieswijzer voor jongeren. Bij de Jongerenkieswijzer staan twintig stellingen die 'jongeren aan het hart gaan'. Het gaat over vijf thema's: onderwijs, inclusiviteit, arbeid, zorg en duurzaamheid. De stemhulp wordt 15 februari gelanceerd. De Jongerenkieswijzer is door meerdere jongerenorganisaties en Kantar-TNS (voorheen TNS Nipo) ontwikkeld. 

Kieswerkkompas​

Heb je geen werk? Misschien heb je dan wat aan het 'Kieswerkkompas'. Deze stemhulp is speciaal bedoeld voor mensen zonder baan.  Na het reageren op twintig stellingen zie je je positie tussen alle partijen in het politieke landschap. Deze stemhulp is in samenwerking met het Kieskompas ontwikkeld.  

Groen Kieskompas

De stemhulp Groen Kieskompas laat de kiezer aan de hand van tientallen stellingen op het gebied van natuur en milieu zien hoe 'groen' de partijen zijn. Het is een initiatief van milieuorganisaties Natuur & Milieu, Vogelbescherming, Greenpeace, Milieudefensie Wereld Natuur Fonds en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. De wijzer is ontwikkeld door Kieskompas.

Dierenkieswijzer

Een kieswijzer van zestien dierenwelzijnsorganisaties verenigd in de Dierencoalitie. In een reeks stellingen geven partijen aan wat hun punten zijn op het gebied van dierenwelzijn en hoe hoog ze die in het vaandel hebben staan. De Dierenkieswijzer is nog niet online. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore