Nederland

Samsom en Pechtold wijzen Nexit-referendum nadrukkelijk af

27 juni 2016 07:42 Aangepast: 31 juli 2017 02:30
Diederik Samsom (links) en Alexander Pechtold Beeld © ANP

Politici zien weinig in een referendum waarin Nederlanders kunnen bepalen of ons land uit de Europese Unie moet stappen, een zogenoemd Nexit.

PvdA-leider Diederik Samsom beschouwt zo'n referendum als een ondermijning van de democratische verzorgingsstaat, niet als een aanvulling, zegt hij in het AD. "We komen net uit de economische crisis, we hebben vijf jaar geworsteld om weer boven te komen. Het zou slecht zijn onszelf weer in onzekerheid te storten met stilvallende investeringen. Zo'n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum.''

Volgens Samsom is een Nexit 'voor heel veel Nederlanders geen optie'. Hij denkt ook niet dat het Britse Brexit ervoor zal zorgen dat veel landen in Europa dit voorbeeld zullen volgen. Wat vooral moet worden vermeden, zijn 'gevoelens van rancune, triomfalisme en defaitisme'.

Pechtold: Ik werk daar niet aan mee 

Ook D66-leider Alexander Pechtold is mordicus tegen een Nexit. Zijn partij zal nooit meewerken aan zo'n soort referendum, zegt hij in Trouw: "Wij zijn voor een correctief referendum, als onderdeel van een wetgevingsproces. Wat hier wordt gevraagd, is iets heel anders. Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vanavond in de Kamer, of later dit jaar. En zeker, nog belangrijker: ook niet in een toekomstig kabinet." Hij vindt een volksraadpleging over vertrek uit de EU 'onzinnig'. "Een ‘leave’ heeft volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen. Waarover stem je dan?" 

Dankzij de Europese Unie is er vrede, veiligheid en welvaart in Europa, vindt Pechtold. "Dat is een proces geweest van 70 jaar democratische besluitvorming tussen de landen, in kleine stapjes. Dat gaan we toch niet in een referendum over de schutting gooien door een simpele vraag te stellen met één nee of ja? Zelfs om een letter in de grondwet gewijzigd te krijgen heb je in dit land een tweederde meerderheid nodig, in beide Kamers. Daar ga ik het land niet aan blootstellen. Dat is een 'Wilders-referendum', waarin alleen dingen worden afgebroken, zonder alternatief. Dat blijkt nu ook bij de Britten."

De Tweede Kamer vergadert vanavond over het vertrek van de Britten uit de unie.

Meer op rtlnieuws.nl:

`