Nederland

Raad van State kritisch over voorstel Nexit-referendum

27 juni 2016 14:15 Aangepast: 31 juli 2017 02:30
Beeld © ANP

Sinds in Groot-Brittannië is gekozen voor een Brexit, klinkt in Nederland de roep om een Nexit ook luider. De politieke partij VNL diende in maart al een voorstel voor een Nexit-referendum in, maar de Raad van State is kritisch.

De Raad van State, de belangrijkste adviseur over wetgeving, vindt dat de indieners het voorstel voor een EU-referendum moeten 'heroverwegen'. In de praktijk betekent dit dat de Raad van State VNL adviseert om het wetsvoorstel helemaal niet in te dienen. 

Vraagstelling

VNL wil Nederland de vraag voorleggen 'Bent u voor of tegen het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie?' Dit is 'geen heldere vraagstelling', vindt de Raad.

Ook is niet duidelijk wat de consequenties zijn van het vertrek uit de Europese Unie en zou VNL beter kunnen aangeven welke alternatieven er zijn. De Raad van State was ook al eerder kritisch over de mogelijkheid van een raadgevend referendum. De Raad van State vindt dat het aan regering en parlement is om een afweging te maken en een besluit te nemen over standpunten.

Toch doorgaan

"We hebben het voorstel aangepast waar nodig", zegt initiatiefnemer Van Klaveren. "De vraag is specifieker gemaakt: bent u voor of tegen het uittreden van Nederland uit de Europese Unie? Ook loopt de Raad van State in algemeenheid niet warm voor raadgevende referendum, maar het is mogelijk."

In 2005 is er een referendum gehouden over de Europese grondwet en er is nu een referendum-wet. "Wij willen Nederland terug en dat debat moeten we voeren. Er komt een dag waarop de Tweede Kamer zich moet uitspreken over een EU-referendum. Dat is al winst. Er zit een groot gat: de gevestigde partijen willen het niet, terwijl uit allerlei peilingen blijkt dat 40 tot 50 procent van de bevolking wel een referendum wil."

Grote meerderheid tegen

Bij de huidige verhoudingen in de Tweede Kamer is een grote meerderheid tegen een EU-referendum. Alleen PVV en SP steunen het idee voor een EU-referendum. PVV-leider Wilders pleit voor een referendum over blijven-of-vertrekken, terwijl SP-leider Roemer eerst een nieuw Europees verdrag wil met een veel kleinere Europese Unie. Vervolgens zou over dat verdrag een referendum gehouden moeten worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore