Politiek

Rutte bemiddelt bij Liberalen: Verhofstadt voorzitterskandidaat

20 januari 2014 16:46 Aangepast: 20 januari 2014 17:05
Guy Verhofstadt Beeld © ANP

De verdeeldheid bij de Europese liberalen is opgelost. De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

De andere kandidaat, de Fin Olli Rehn, heeft zich op verzoek van premier Mark Rutte teruggetrokken. Hij wordt voorgedragen voor een andere hoge Europese functie.

Bemiddelingspoging Rutte
De liberalen waren verdeeld over een kandidaat voor de opvolger van Jose Barroso, de huidige Commissievoorzitter. Verhofstadt als Rehn hadden zich kandiaat gesteld en wilden geen van beiden wijken voor de ander. Een bemiddelingspoging van Rutte liep aanvankelijk op niets uit.

Op 1 februari zou over de twee kandidaten worden gestemd. Maar Rutte riep de twee vanochtend bij zich op het Torentje, in een laatste poging verdeeldheid binnen de liberalen te voorkomen. Die lukte. Verhofstadt is nu de enige kandidaat. Voor Rehn wordt gezocht naar een andere functie; welke is nog niet bekend.

Parlement draagt nieuwe commissievoorzitter voor
De huidge Europese Commissie treedt in het najaar af, na de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat parlement mag een nieuwe Commissievoorzitter voordragen, met wie de Europese regeringsleiders moeten instemmen.

De EVP (christen-democraten) moeten nog een kandidaat aanwijzen; dat wordt vermoedelijk de Luxemburger Jean-Claude Juncker. De sociaal-democraten dragen de Duitser Martin Schulz voor, de huidige voorzitter van het Europees Parlement.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`