Nederland tapt zelf

Plasterk en Hennis op het matje bij Rutte

05 februari 2014 22:43 Aangepast: 06 februari 2014 06:54
Beeld © ANP

In het Torentje is topoverleg geweest over de ontstane ophef vanwege de uitspraken van minister Plasterk. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. In kabinetskringen wordt bezorgd gereageerd op de felle kritiek in de Tweede Kamer op Plasterk.

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben 1,8 miljoen gegevens verzameld van satelliet- en radiocommunicatie. Terwijl minister Plasterk in november vorig jaar zei dat juist de Amerikaanse geheime dienst die 1,8 miljoen telefoongegevens had verzameld. 

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en minister Hennis (Defensie) zijn ontboden door premier Rutte. Door Haagse bronnen wordt rekening gehouden met serieuze politieke problemen voor Plasterk. De Tweede Kamer is bijzonder kritisch en eist voor dinsdag uitleg. 

Nederland verzamelde gegevens zelf
Vanochtend stuurden Plasterk en Hennis deze brief naar de Kamer. Minister Plasterk herroept met de brief zijn eerdere uitspraken over de verzamelde metadata. Het getal van 1,8 miljoen werd genoemd in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Minister Plasterk zei in november vorig jaar dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de telefoontjes heeft onderschept. Volgens de minister ging het om telefoonverkeer tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Maar nu blijkt uit nader onderzoek dat de gegevens door de Nederlandse geheime diensten zélf zijn verzameld, door de Nationale Sigint Organisatie (NSO). De NSO is een samenwerking van de AIVD en de MIVD en probeert allerlei communicatie via radio en satelliet te onderscheppen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gesprekken met satelliettelefoons of via radioverbindingen. Volgens de wet is het onderscheppen van die communicatie toegestaan.

​'Terroristische en militaire operaties'
Plasterk en Hennis schrijven in de brief dat het gaat om data die is verzameld vanwege 'terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland'.

RTL Nieuws heeft minister Plasterk vandaag meerdere malen om nadere uitleg gevraagd, maar de minister wilde niet reageren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`