Nederland

Trollen op sociale media? 'Heksenjacht', zegt DENK

11 februari 2017 21:45 Aangepast: 12 februari 2017 01:20
De DENK-leden Öztürk, Azarkan en Kuzu (vanaf links). Beeld © ANP

DENK wil niet zeggen of de partij zich op sociale media bedient van trollen, nepaccounts die gebruikt worden om tegenstanders aan te vallen. In een vanmiddag gepubliceerd filmpje op Facebook heeft DENK het over een 'heksenjacht'.

Die beschuldiging is bedoeld voor NRC Handelsblad, dat aan de hand van uitgelekte WhatsApp-berichten concludeert dat de partij trollen inzet. 

Maar 'social media wemelt van de trollen', zegt lijsttrekker Tunahan Kuzu in het filmpje van zijn partij op Facebook. Hij gaat daarin verder niet in op de beschuldiging dat DENK de nepaccounts gebruikt om tegenstanders zwart te maken.

ZIE OOK: Je foto bij een trol-account: 'Blijkbaar heb ik er een goeie kop voor' 

Kuzu zei vanavond tegen RTL Nieuws dat het inzetten van trollen 'anderhalf jaar geleden is gestopt'. Maar in NRC zijn onder meer WhatsApp-berichten te lezen van 30 juli 2016, ruim een halfjaar geleden, waarin Farid Azarkan, de nummer 2 op DENK-lijst, wordt gevraagd om in een bepaald geval een 'trolaccount' in te zetten.

Die vraag is afkomstig van Enes Yigit, voorzitter van de jongerenbeweging van DENK. Kuzu zegt nu tegen RTL Nieuws dat de nepaccounts vooral uit de koker van de jongerenbeweging komen. Hij zegt ook: "Ik ben benieuwd hoe dat zit bij andere partijen."

`