Nederland

D66 en PvdA willen miljarden voor onderwijs: meer salaris voor leraar

13 februari 2017 06:05 Aangepast: 13 februari 2017 10:36
Beeld © Thinkstock

Een forse salarisverhoging voor leraren en minder werkdruk. Daarvoor pleiten D66 en PvdA in hun verkiezingsprogramma's.

Dat blijkt uit de doorrekening van de plannen. D66 trekt er structureel 4,5 miljard euro voor uit. De PvdA heeft 5 miljard euro gereserveerd voor het onderwijs in het verkiezingsprogramma. Daarvan is de helft incidenteel.

Meer geld, minder voor de klas

De partijen willen het beroep van leraar aantrekkelijker maken. Om dat voor elkaar te krijgen gaan de salarissen in het basisonderwijs met 3,25 procent omhoog als het aan de PvdA ligt en in het voorgezet onderwijs met 3,5 procent.

Om de werkdruk te verlagen, moeten docenten minder voor de klas hoeven te staan. Zo hebben ze meer tijd voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld nakijken. De PvdA wil dat het eerst invoeren op scholen in achterstandswijken, omdat leraren het daar het zwaarst hebben. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn wel meer docenten nodig, reden voor de partij om er 500 miljoen voor uit te trekken.

Scholing voor werkenden

Ook mensen die al aan het werk zijn, moeten volgens de PvdA scholing kunnen krijgen. Er komt geld beschikbaar, waarmee laag- en middelbaar opgeleide mensen nog een extra studie kunnen doen.

De PvdA wil ook af van de boete op een tweede studie: iedereen die al een bachelor of master heeft, mag de tweede opleiding tegen het wettelijk collegegeld gaan volgen.

D66 investeert in totaal 4,5 miljard euro in het onderwijs. De partij wil kleinere klassen en meer leraren. "Als vader zie ik wat een plofklas voor kinderen en leraren betekent", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`