Nederland

Toch verkiezingsdebat RTL met 5 partijen

14 februari 2017 15:45 Aangepast: 15 februari 2017 16:31
Jesse Klaver, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Emile Roemer en Lodewijk Asscher. Beeld © ANP

Het verkiezingsdebat van RTL Nieuws op zondag 26 februari gaat gewoon door, ondanks de afzeggingen van VVD en PVV. Er zijn vijf deelnemers: de lijsttrekkers van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

Zondag liet RTL Nieuws weten dat het zogeheten 'premiersdebat' in zijn bestaande vorm niet kon doorgaan omdat premier Mark Rutte (VVD) en PVV-leider Geert Wilders zich hadden teruggetrokken. Ze deden dat omdat voor het debat voor het eerst meer dan vier partijen waren uitgenodigd. Dat was volgens de twee in strijd met de afspraken.

Stand van zaken Peilingwijzer

RTL Nieuws baseerde het besluit op de stand van zaken in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van zes peilingen. Daarin zijn de verschillen tussen de derde, vierde en vijfde partij zo klein, dat RTL het niet verantwoord vindt om de uitnodigingen ook dit jaar maar aan vier partijen op te sturen.

Aanvankelijk kregen VVD, PVV, CDA, D66 en GroenLinks een uitnodiging. In plaats van de afgevallen partijen komt daar nu dus zowel de PvdA als de SP bij: ook tussen hen is het verschil in de Peilingwijzer niet bijzonder groot.

5 maart: Carré-debat

Op 5 maart volgt dan nog het debat in het Amsterdamse Carré, dat RTL Nieuws organiseert met BNR Nieuwsradio en het weekblad Elsevier. Daarvoor worden de acht grootste partijen uitgenodigd.

Verklaring RTL Nieuws

RTL komt kiezer tegemoet met RTL Rode Hoed Debat

RTL heeft besloten om op zondag 26 februari het 'RTL Rode Hoed Debat' te organiseren in Amsterdam met de lijsttrekkers van de vijf volgende partijen: CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. Onder leiding van Frits Wester gaan de lijsttrekkers vanaf 21.00 uur bij RTL 4 in debat over hun opvattingen, verschillen, leiderschap en de toekomst van Nederland. RTL geeft hiermee gehoor aan een massale roep van kijkers om meer debat op tv.

Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: "We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen. Daarom hebben we besloten de verkiezingscampagne op tv met dit debat af te trappen. Ik kan zeggen dat alle vijf lijsttrekkers ondertussen hebben toegezegd."

RTL heeft - na het afhaken van PVV en VVD voor het Premiersdebat - deze keer gekozen voor de grootste vijf partijen in de Peilingwijzer na PVV en VVD. CDA, D66 en GroenLinks liggen daarbij op kop. De verschillen met SP en PvdA zijn in de laatste Peilingwijzer zeer gering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`