Nederland

Rutte opnieuw in verdediging door nasleep Teevendeal

14 februari 2017 19:14 Aangepast: 14 februari 2017 21:18
Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie. Beeld © ANP

De oppositie wil opnieuw opheldering van premier Mark Rutte over zijn rol in de nasleep van de Teevendeal. Nieuwsuur meldt vandaag dat topadviseurs van de premier op de hoogte waren van belangrijke informatie over de deal. Rutte heeft altijd ontkend dat hij daarvan op de hoogte was.

Het draait om de herinneringen van Fred Teeven aan de hoogte van de schikking met drugscrimineel Cees H. in 2000 (zie kader). In 2015 kwam het bonnetje van die deal, na lang zoeken, boven bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor hadden ambtenaren van Rutte al een mail gekregen waarin stond hoe hoog dat bedrag volgens Teeven was. 

Directe omgeving

Het was niet precies bekend om welke ambtenaren het ging. Nieuwsuur-journalist Bas Haan meldt vandaag dat het gaat om de directe omgeving van Rutte: directeur-generaal Stephan Schrover van de Rijksvoorlichtingsdienst, plaatsvervangend directeur-generaal Bart van Poelgeest en de politiek assistent van de premier, Sophie Hermans. 

SP, D66, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie willen nu van de premier weten hoe het kan dat Rutte niet op de hoogte was van die informatie terwijl al zijn topambtenaren dat wel waren. "Had u hiervan niet op de hoogte kunnen en moeten zijn," vragen zij. De oppositie wil donderdag antwoord hebben van de premier.

Openheid van zaken

Kees Verhoeven (D66): "Ook naaste medewerkers van Rutte wisten van de deal tussen Teeven en een drugscrimineel. Dat is nieuw. D66 wil openheid van zaken en alle documenten openbaar. Het wordt tijd dat we deze zaak kunnen sluiten en niet meer verrast worden door nieuwe feiten." 

Zo'n drie weken geleden stapte Ard van der Steur nog op als minister in de nasleep van de Teevendeal (zie kader hieronder).  VVD'ers Ivo Opstelten, Fred Teeven en Anouchka van Miltenburg waren hem al voorgegaan. 

Wat is de Teevendeal?

De 'Teevendeal' is de afspraak die crimineel Cees H. in 2000 had gesloten met toenmalig officier van justitie Fred Teeven. H. was zeven jaar eerder opgepakt op verdenking van drugshandel. Het Openbaar Ministerie had vervolgens beslag gelegd op zijn bankrekeningen. Het OM besloot een schikkingsdeal te sluiten omdat niet bewezen kon worden dat het geld was verdiend met drugshandel. Dat gebeurde door officier van justitie Fred Teeven en plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman: Cees H. betaalde 750.000 gulden en kreeg in ruil het in beslag genomen geld terug. In de deal werd afgesproken dat de Belastingdienst niet op de hoogte werd gebracht van de deal. Over het geld dat Cees H. terugkreeg, hoefde hij geen belasting te betalen.

Politiek bloedbad VVD

Jarenlang bleef onduidelijk hoeveel geld H. nu precies had teruggekregen. In 2014 onthulde Nieuwsuur dat het om zo'n 5 miljoen gulden zou gaan. Dat klopte niet, zei toenmalig minister Opstelten. Hij gaf opdracht om het 'bonnetje' van de transactie te vinden, maar dat lukte niet. In maart 2015 kwam Nieuwsuur met het exacte bedrag: 4.710.627 gulden en 18 cent. Na nieuw onderzoek in opdracht van Opstelten werd het bonnetje gevonden. Het bedrag klopte toch: Opstelten en Teeven traden af.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de VVD. In december van dat jaar trad ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg af. Uit onderzoek was gebleken dat zij tot twee keer toe een belastende brief terzijde had geschoven en had laten vernietigen. Vorige maand voegde minister Van der Steur zich ook in dit rijtje gevallen VVD-kopstukken. Hij hield de eer aan zichzelf nadat hij in de Kamer zwaar onder vuur kwam te liggen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore