Nederland

Minister Schippers opent aanval op radicale islam

05 september 2016 21:32 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
Archieffoto Beeld © ANP

Opvallend harde woorden van minister Schippers (VVD) vanavond over moslims en de vrijheid in Nederland. "Een ongekend fel en hartstochtelijk pleidooi", zegt politiek commentator Frits Wester.

Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hield vanavond de jaarlijkse Elsevier-lezing. Daarin heeft ze het uitgebreid over de 'paradox van de vrijheid': ze stelt dat we in Nederland tolerantie hebben verward met onverschilligheid. Daarmee 'hebben we niet alleen onszelf, maar ook onze nieuwkomers gedupeerd', zegt ze.

"Wij hebben laten gebeuren dat in sommige wijken een generatie jongens opgroeit die conservatiever is dan hun ouders", zegt ze onder andere. En: "We hebben laten gebeuren dat in Nederland geboren ouders hun in Nederland geboren kinderen de Nederlandse taal niet leren, thuis geen Nederlands spreken, geen Nederlandse tv kijken."

Volgens Schippers moeten we ons meer met elkaar bemoeien. Ze heeft het dan vooral over de fundamentalistische islam. Er wordt te veel weggekeken, stelt de minister. "Misschien lijkt negeren de makkelijkste weg. Omdat we denken dat de langzaam oprukkende onvrijheid ons, in onze buurt, in onze stad, in ons leven, niet zal raken. Maar het raakt ons al, dieper dan we denken."

Langzaam oprukkende onvrijheid

We sluiten te veel compromissen over onze kernwaarden, stelt de minister. Dat gaat ten koste van de moslimvrouwen die proberen wat meer vrijheid te veroveren en moslims 'die gewoon meedoen in deze samenleving'. Ook gaat het ten koste van 'ouderen met weinig geld en mogelijkheden', die zich niet meer thuis voelen in hun buurt. "Zij zijn degenen voor wie we moeten knokken. Voor wie we de vrijheden die dit land biedt, moeten verdedigen. Voor wie wij never nooit niet onze vrijheden moeten inleveren. En ik vind dat wij daarin compromisloos moeten zijn."

Dat betekent volgens haar dat radicale islamitische groepen geen subsidie meer moeten krijgen. "Die maak je het lastig, heel lastig, op alle fronten." Een beweging als Hiz-but-tahrir moet volgens haar 'onze hete adem in de nek voelen'. "Wij moeten hen nauwlettend en hinderlijk in de gaten houden. En als zij zich ook maar een millimeter buiten de grenzen van onze rechtstaat begeven, bijvoorbeeld als zij jongeren leren om Nederland te haten, dan zullen ze daar de gevolgen van ondervinden." Geldstromen uit landen zoals Saudi-Arabië en Turkije die hier 'in koranscholen en moskeeën worden gepompt om deze vijandige gedachten te verspreiden' moeten worden gestopt. 

'Het blijft opvallend stil'

De VVD'er maakt zich vooral zorgen om de positie van vrouwen in Nederland. Als het gaat om vrouwenrechten in de islamitische gemeenschap in Nederland blijft het opvallend stil, zegt ze. "Wij maken ons druk om het glazen plafond, dat is ons feminisme. Maar we negeren dat in ons eigen land vrouwen opgesloten zitten en niet mogen werken."

De minister ziet het niet zitten om de grenzen te sluiten, zo stelt ze. Wel moeten er 'keiharde afspraken' worden gemaakt om te zorgen dat minder immigranten in 'gammele bootjes' naar Europa komen. "De noodzakelijke stap is om hierover met de landen die het betreft keiharde afspraken te maken. Dat moet, omdat het de enige manier is om dit menselijke drama te stoppen. Dat moet – in het belang van de balans en stabiliteit van onze samenleving."

Met de nieuwkomers moeten volgens haar 'heldere normen' worden gesteld over wat we accepteren en wat niet. "Helder zijn over waar onze grenzen liggen. En dat moeten we actief en intensief communiceren. Laten we zorgen dat mensen die ons land binnenkomen, vanaf dag één weten wat er van hen verwacht wordt."

'Hartstochtelijk pleidooi'

Frits Wester noemt het een 'ongekend fel en hartstochtelijk pleidooi' van de minister. "Het is een van de hardste pleidooien die we in tijden van de VVD gehoord hebben." Volgens de politiek commentator past de lezing in het rijtje van soortgelijke pleidooien van prominente VVD'ers zoals fractievoorzitter Halbe Zijlstra en premier Rutte, gisteren in Zomergasten. 

"Het is niet echt afgestemd, zeggen ze bij de VVD. Maar Schippers gaf zelf aan de inhoud wel met Rutte gedeeld te hebben. Haar pleidooi is niet alleen bedoeld om kiezers te bereiken die dreigen over te stappen naar de PVV, maar ook vooral om aandacht te vragen voor vrouwen en meiden uit deze gemeenschappen die het moeilijk hebben, terwijl ze zoveel willen en kunnen."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`