Nederland

Tweede Kamer stemt voor aftapwet, sleepnet in aantocht

14 februari 2017 16:25 Aangepast: 14 februari 2017 17:24
Minister Hennis en Plasterk bij een Kamerdebat over afluisteren Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft voor de aftapwet gestemd, waardoor de inlichtingendiensten meer bevoegdheden krijgen. Komt de wet ook door de Eerste Kamer, dan mag de AIVD binnenkort dankzij een groot sleepnet jouw internetgebruik volgen.

Het internet wordt al afgetapt, maar de geheime diensten kunnen dankzij de nieuwe wet straks grote hoeveelheden data onderscheppen, opslaan en doorzoeken.

"Er hoeft geen aanwijzing te zijn dat iemand een link heeft met terrorisme voordat diegene getapt wordt," legt David Korteweg van Bits of Freedom uit.

Sleepnet, zo gaat dat

"Stel: er is een aanwijzing dat er een aanslag gepleegd gaat worden in de provincie Utrecht; dat kan al voldoende reden zijn om alle communicatie in die provincie te onderscheppen. Daar zitten gewoon de berichtjes tussen jou aan je zus tussen." Lees hier: De aftapwet uitgelegd in 500 woorden.

Het gaat om het verzamelen van metadata. Dan kun je denken aan: met wie je communiceert, waar je bent en welke sites je bezoekt. Metadata geven best een goed beeld van iemands leven. Als er iets opvallends wordt gesignaleerd, dan kan de AIVD besluiten om nader onderzoek te doen.

Partijen die instemden

Om data op grote schaal te af te tappen, moet de AIVD wel elke keer om toestemming vragen aan een nieuwe toetsingscommissie, die bestaat uit rechters en technici.

De partijen die met de aftapwet hebben ingestemd zijn VVD, PVV, PvdA, CDA, ChristenUnie en 50Plus. Er werden nog verschillende amendementen ingediend in een poging het wetsvoorstel aan te passen, maar de meesten konden niet op een meerderheid rekenen. 

Eerste Kamer nu aan zet

De volgende stap is nu: de Eerste Kamer. Maar de kans dat de wet daar niet doorheen komt is erg klein. Korteweg hoopt wel dat 'dat de Eerste Kamer nog naar de breedgedragen kritiek op deze wet gaat kijken. Vooral amendementen die wat doen aan het ongericht aftappen verdienen extra aandacht, vindt hij. 

"Er kan straks op grote schaal en ongericht afgetapt worden. Er zijn twee amendementen ingediend die ofwel dit sleepnet schrappen, of het aftappen gerichter maken. De Eerste Kamer kan tegen de Tweede Kamer zeggen: wij nemen de wet alleen aan als jullie een van die amendementen aannemen."

Kritiek op wet 

Er is stevige kritiek (geweest) op deze nieuwe aftapwet. Belangrijke advisiesorganen, waaronder de Raad van State, Autoriteit Persoonsgegevens, Commissie van Toezicht op de Veiligheidsdiensten (CTIVD) en Raad voor de Rechtspraak waren erg bezorgd. De eerste twee stellen zelfs dat het wetsvoorstel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Dankzij de nieuwe wet zou er - volgens critici - te ongericht worden getapt, de toetsing van tapverzoeken zou zwak zijn, data worden wel erg lang (3 jaar) opgeslagen en de informatie wordt zomaar gedeeld met collega-diensten in het buitenland. 

 

Meer volgt. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore