Politiek

Kwart van bedrag Bulgarenfraude is terug

03 maart 2014 13:03 Aangepast: 03 maart 2014 13:08

Ongeveer een kwart van het geld dat verloren is gegaan door de Bulgarenfraude, is terug. Van de ruim 4 miljoen euro, is 942.000 euro inmiddels terugbetaald of verrekend met nieuwe toeslagen.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aan de Tweede Kamer. Vooral bij de huurtoeslag werd veel geld teruggehaald.

Gebeld met Bulgarije
Wiebes meldt de Kamer ook dat hij vorige week gebeld heeft met zijn Bulgaarse collega. Die heeft Wiebes beloofd zich 'actief en persoonlijk' bezig te zullen houden met het dossier.

De Bulgaren hebben inmiddels onder meer geholpen met het boven water krijgen van adressen van Bulgaren die ten onrechte een toeslag kregen. Nu zijn 207 van de 510 ontbrekende adressen bekend.

Verdachte is gevlogen
De Tweede Kamer verweet Wiebes' voorganger Frans Weekers in een debat half januari nog dat die nooit rechtstreeks contact had gezocht met zijn Bulgaarse collega. Weekers trad 2 weken daarna af na een Kamerdebat over de vertraging in de uitbetaling van toeslagen aan mensen die er wel recht op hebben.

Van de hoofdverdachten in de fraudezaak is er één gevlogen. Hij heeft mogelijk met een Turks paspoort Nederland verlaten. Drie andere Bulgaarse verdachten houden zich aan de meldplicht die hun is opgelegd. Twee andere verdachten zijn in Bulgarije aangehouden en zitten sinds 16 januari in Nederland vast.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore