Woede om 'minder minder'

Samsom: Wilders schuldig aan ophitsen en haat zaaien

20 maart 2014 15:44 Aangepast: 20 maart 2014 15:50
Beeld © ANP

Geert Wilders heeft zich met zijn uitlatingen over Marokkanen gisteravond schuldig gemaakt aan 'ophitsen' en 'haat zaaien', dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom. Maar Samsom is niet van plan om aangifte tegen hem te doen.

"Wat hij gisteravond deed, is politiek gezien haat zaaien. Dat is strafbaar, maar we hebben al eerder gezien dat de uitspraken van Geert Wilders als politicus grotere grenzen hebben dan het Wetboek van Strafrecht op dit moment", zegt Samsom tegen het ANP.

"Het is een maatschappelijke kwestie en ook een juridische, en ik ga ervan uit dat er aangifte wordt gedaan. Maar ik ben een politicus en moet hem met politieke wapens bestrijden."

Emoties en koude rillingen
Met het ophitsen is Wilders 'echt een paar grenzen over gegaan', vindt Samsom. "Dat heeft in de samenleving ongelooflijk veel emoties opgeleverd en ons de koude rillingen. Ik hoop dat andere partijen hem ook scherper gaan aanpakken en hoop ook dat er binnen de PVV een discussie loskomt over de manier waarop je politiek wil bedrijven."

Volgens Samsom wordt het 'wel eens tijd' om met andere fractievoorzitters in de Tweede Kamer te overleggen over een nieuwe politieke aanpak van Wilders.

Kijk ook: Wilders: Willen jullie meer of minder Marokkanen? (video)

RTL Nieuws/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore