Woede om 'minder minder'

'PVV niet isoleren of negeren'

23 maart 2014 13:21 Aangepast: 23 maart 2014 13:25
Beeld © ANP

Je moet niet samenwerken met de PVV, maar je moet die partij ook niet isoleren of negeren. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat in het tv-programma Buitenhof.

Hij werd bijgevallen door voormalig VVD-leider Hans Wiegel en oud-senator Han Noten van de PvdA.

Van Ojik vindt dat de ideeën van de PVV bestreden moeten worden. "Je moet het niet met die partij op een akkoordje gooien, bijvoorbeeld om het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van de illegaliteit door de Senaat te loodsen."

Steun niet uitsluiten
Maar helemaal negeren van de PVV is verkeerd, vindt Van Ojik. Hij wil ook niet per definitie uitsluiten dat zijn partij moties van de PVV steunt. Als het om goede voorstellen gaat, ziet hij daartoe geen reden. Hij wijkt daarmee af van de PvdA, die geen enkel voorstel van de partij van Geert Wilders meer wil steunen, hoe de inhoud ook luidt.

Wiegel nam afstand van de uitingen van Wilders, die deze week zijn aanhang 'minder Marokkanen' liet scanderen, maar vindt dat de politiek zich wel moet bekommeren om de kiezers van de PVV. "Je moet die kiezers perspectief bieden." Van Ojik herhaalde zijn oproep om een Kamerdebat te houden over het omstreden optreden van Wilders.

Afstraffing geen verrassing
Wiegel en Noten noemden de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag, waarbij hun partijen fors verloren, geen verrassing. VVD en PvdA zijn electoraal afgestraft voor het kabinetsbeleid. D66, dat in de oppositie zit maar zich constructief opstelt, won. Volgens Wiegel zal de partij van Alexander Pechtold haar greep op het kabinet nu verder vergroten.

Wiegel constateerde wel dat D66 onder Pechtold 'veel liberaler is geworden' dan onder de leiding van partijoprichter Hans van Mierlo. Hij noemde dat 'grote winst' voor de liberale koers.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore