Nederland

GroenLinks-voorman Jesse Klaver: 'Mark Rutte is zo glad als een aal'

18 februari 2017 08:09 Aangepast: 18 februari 2017 08:28
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte bedrijft lelijke politiek die het vertrouwen ondermijnt. Het zou GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver dan ook een 'lief ding' zijn om de VVD buiten een coalitie te houden, mocht zijn partij na de verkiezingen mee gaan regeren.

Dat zegt Klaver vandaag in een interview met De Volkskrant. In debat kan Rutte als geen ander vragen ontwijken, niet ingaan op argumenten van anderen en puur zijn eigen verhaal vertellen, stelt Klaver. "Hij is zo glad als een aal." 

Christelijk sociaal denken

Dat is niet iets dat hij wil overnemen van de huidige premier, zegt hij, maar wel de reden dat Rutte in het debat een paar niveaus boven zijn politieke tegenstanders staat.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, Sybrand Buma van het CDA: dát zijn de politici die van Klaver wel op het huis mogen passen. "Ik heb me altijd thuisgevoeld bij het christelijk sociaal denken."

Linkse kiezers

Ook met andere politici als Alexander Pechtold en Emile Roemer kan hij na de verkiezingen samenwerken. Niet met Wilders. Wat hij zegt, vindt Klaver 'abject en rabiaat'. "Maar je mag nooit vergeten: ook Geert Wilders is een mens en hij mag zeggen wat hij wil."

Klaver rekent erop dat heel wat kiezers die nu niet naar de stembus gaan of op Wilders stemmen, terugkomen bij zijn partij. Deze mensen zijn 'ontzettend teleurgesteld' in de politiek, maar eigenlijk wel nog steeds linkse kiezers. "Ze gaan misschien niet bij deze verkiezingen op ons stemmen, maar bij de volgende wel."

Kapsones

Mensen die denken dat Klaver de boel probeert te flessen, die beweren dat hij Yasser Feras heet, daar laat de GroenLinks-leider zich niet door van zijn koers brengen.

Ook niet door complimenten overigens. En kapsones? Die voorkomt hij door nooit tevreden te zijn. "Als we van 4 naar 15 zetels gaan, zie ik vooral het verschil tussen 15 zetels en waar we kunnen komen." 


15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore