Nederland

Studenten factchecken Wilders: geen 'halalisering' van schoolkantines

14 februari 2017 19:57 Aangepast: 28 juli 2017 22:00
Geert Wilders (archieffoto). Beeld © ANP

Wordt er in schoolkantines alleen nog maar halal eten geserveerd? PVV-voorman Geert Wilders beweerde dat in het WNL-interview dat dit weekend werd uitgezonden. Uit een factcheck van studenten Journalistiek blijkt: dat is onzin.

Geert Wilders beweerde tijdens het interview dat 'we Nederland aan het kwijtraken zijn'. Vrouwen kunnen niet meer over straat, dochters durven niet meer door hun wijk te lopen, zei hij. En: "Op scholen wordt vaak nog alleen maar halalvoedsel geserveerd. Onze feestdagen, Kerstmis en Pasen, mogen we volgens sommige mensen niet meer vieren."

Leidse studenten Journalistiek wilden graag weten of die laatste twee beweringen een beetje hout snijden. Ze zochten contact met maar liefst 114 middelbare scholen (één op de zes van het totaal aantal middelbare scholen in Nederland) en noteerden wat voor eten er wordt geserveerd in de kantines: alleen niet-halal vlees, zowel halal als niet-halal of alleen maar halal. Het ging om scholen van verschillende niveaus (praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo) en uit verschillende hoeken van het land. 

Maar één school serveert alleen halal

En wat bleek? 67 scholen serveren helemaal geen halalvlees, 35 stuks serveren beide en slechts 1 school serveert alleen maar halalvlees. Verder waren er ook nog 11 scholen zonder kantine en een zelfde aantal wilde niet meewerken.

De stelling 'op scholen wordt vaak nog alleen maar halalvoedsel geserveerd' blijkt daarmee niet te kloppen. Al kun je nog de vraag stellen wat Wilders met het woordje 'vaak' bedoelt. Maar 1 op 114 valt waarschijnlijk niet onder die kwalificatie.

Kerst wordt nog gevierd op scholen

Hoewel Wilders niet per se naar scholen verwees, toen hij het had over het vieren van Kerst en Pasen, hebben de studenten ook dat onderwerp voorgelegd aan de scholen. Bij 99 scholen wordt elk jaar kerst gevierd. Pasen is minder populair, daar wordt bij 66 scholen bij stilgestaan.  

`