Strafbaarstelling illegaliteit

Teeven noemt nieuwe deal over illegaliteit 'zoet genoeg'

01 april 2014 16:52 Aangepast: 01 april 2014 18:03
Beeld © ANP

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie kan wel leven met de deal die PvdA en VVD hebben gesloten.

Noemde hij de strafbaarstelling van illegaliteit eerder nog 'het zoet' uit het asielbeleid, nu vindt hij het opgeven daarvan in ruil voor de half miljard aan lastenverlichting 'een goede deal'. 

Teeven was verantwoordelijk voor het uitvoeren van de strafbaarstelling van illegalen. Volgens de staatssecretaris stond de maatregel in het regeerakkoord, maar mogen regeringsfracties zulke afspraken nu eenmaal wijzigen. "Beide fracties zijn er blij mee. Ik kan er ook mee instemmen."

Zoet en zuur
Teeven kreeg eerder kritiek over zich heen, omdat hij het moeten doorvoeren van het kinderpardon 'het zuur' vond en het strafbaarstellen van illegaliteit 'het zoet'. Maar volgens Teeven zit het zoet nu ergens anders is en 'voor de VVD is dat zoet genoeg'.

Hij heeft zelf geen hand gehad in de deal, zegt hij. Maar Teeven is erover ingelicht. Hij wist wel dat erover werd onderhandeld. Teeven vindt hij het niet heel erg dat het schrappen van de maatregel betekent dat er geen afschrikwekkende werking uitgaat naar illegalen. "Ik zag die afschrikwekkende werking er wel in, maar bij anderen bestond er een hoop twijfel over."

Luister hier naar wat Teeven voor de camera van RTL Nieuws zei:

RTL Nieuws / ANP
`