Strafbaarstelling illegaliteit

PvdA betaalt hoge prijs aan VVD

01 april 2014 16:52 Aangepast: 01 april 2014 17:07
Samsom (l) en Zijlstra in de Tweede Kamer Beeld © ANP

PvdA-leider Diederik Samsom heeft diep in de buidel getast om van de strafbaarstelling illegaliteit af te komen. Dat is de analyse van de Haagse redactie van RTL Nieuws.

Die strafbaarstelling lag Samsom 'als een steen op de maag, en die wordt steeds zwaarder', zo zei hij rond het vragenuur in de Tweede Kamer. Hoewel Samsom had kunnen wachten totdat Arie Slob van de ChristenUnie deze kastanje voor hem uit het vuur haalde, wilde hij er zelf verantwoordelijk voor zijn. Hij belde dus met VVD-fractievoorzitter Zijlstra en daarvoor betaalt hij een hoge prijs: 500 miljoen per jaar voor lastenverlichting voor de hogere inkomens vanaf zo’n 40.000 euro (middeninkomen) tot 110.000 (hoog inkomen) per jaar. Die werkenden krijgen er tot maximaal zo’n 300 euro per jaar bij.

 Klik hier om te zien hoeveel jij erop vooruit gaat dankzij lastenverlichting.

Om het even in een context te zetten: toen de VVD in de diepste crisis in haar geschiedenis zat vanwege de inkomensafhankelijke zorgpremie, was het juist Zijlstra die met hangende pootjes Samsom moest bellen. Die zorgpremie werkte namelijk zo nivellerend dat de normaal zo bedaarde VVD-achterban compleet aan het muiten sloeg. Die zorgpremie ging vervolgens van tafel en de nivellering werd fors afgezwakt. De prijs: de VVD moest per jaar 250 miljoen inleveren voor de aanleg van wegen die de PvdA kon uitgeven bij het sociaal akkoord.

Dubbel zoveel betaald
Dus: de PvdA betaalt nu twee keer zoveel als destijds de VVD voor het van tafel halen van een symbolische maatregel (want dat is die strafbaarstelling). Nu hoeft Samsom die 500 miljoen niet te betalen uit zijn eigen toko, dat moest de VVD destijds wel. Het gaat hier namelijk om geld dat overblijft vanwege een meevaller. Maar die 500 miljoen kan Samsom dus straks niet zelf uitgeven. Al met al heeft Halbe Zijlstra hiermee goede zaken gedaan. Het is dan ook niet verbazend dat hij vandaag met een onderdrukte grijns spreekt van 'een evenwichtige deal'.

Samsom wacht nog een zware tijd. Over een kleine twee maanden zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De PvdA gaat die verkiezingen in met een campagne voor een 'socialer Europa'. Tegelijkertijd moet Samsom zijn achterban uitleggen waarom hij 500 miljoen aan de hogere inkomens heeft gegeven waarmee hij de inkomensverschillen juist weer een beetje vergroot.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore