Politiek

Verblijfsverbod voor overlastgevers op stations

02 april 2014 17:15 Aangepast: 02 april 2014 17:45
Beeld © ANP

Mensen die overlast veroorzaken op stations moeten als het aan staatssecretaris Mansveld ligt een verblijfsverbod krijgen.

Mansveld heeft een wetsvoorstel daartoe naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet moet begin 2015 ingaan. "Met deze wetswijziging is het voor vervoerders mogelijk om op te treden tegen overlastgevers, ook als die niet met het openbaar vervoer reizen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers. Door dit verblijfsverbod op stations kunnen reizigers en personeel veilig op het station verblijven en reizen.” 

Tientallen mensen per jaar
Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van vervoerders kunnen het verblijfsverbod voor bepaalde tijd opleggen aan mensen die onrust stoken. Mansveld verwacht dat het het om tientallen mensen per jaar gaat. De overtreding van het verblijfsverbod wordt strafbaar. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van ten hoogste twee maanden of een geldboete van 4.050 euro.

Nu hebben vervoerders al de mogelijkheid om overlastgevers een reisverbod op te leggen voor tram, trein, bus of metro. De huidige wet- en regelgeving biedt volgens Mansveld echter onvoldoende mogelijkheden om op te treden tegen overlastgevers op stations.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore