Nederland

Rutte: 'Hoge rekening voor fouten in Teevendeal'

21 februari 2017 12:56 Aangepast: 21 februari 2017 12:57
Beeld © ANP

Premier Rutte betreurt zijn rol in de nasleep van de zogeheten Teevendeal 'tot op de dag van vandaag'. Rutte schrijft aan de Tweede Kamer dat de rekening voor zijn rol 'hoog' uitvalt.

Rutte stuurde vandaag een brief naar de Kamer met antwoorden over de Teevendeal. Een onthulling van het tv-programma Nieuwsuur drukte de premier vorige week opnieuw in de verdediging. Topadviseurs van Rutte zouden op de hoogte zijn geweest van belangrijke informatie over de deal. 

De herinneringen Teeven

Het draait om de herinneringen van voormalig staatssecretaris Fred Teeven aan de hoogte van de schikking met drugscrimineel Cees H. in 2000 (zie kader hieronder). In 2015 kwam het bonnetje van die deal, na lang zoeken, boven bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een dag eerder hadden ambtenaren van Rutte al een mail gekregen waarin stond hoe hoog dat bedrag volgens Teeven was. 

Het was niet duidelijk om welke ambtenaren het precies ging. Nieuwsuur-journalist Bas Haan meldde vorige week dat het gaat om de directe omgeving van Rutte: directeur-generaal Stephan Schrover van de Rijksvoorlichtingsdienst, plaatsvervangend directeur-generaal Bart van Poelgeest en de politiek assistent van de premier, Sophie Hermans. 

Mails ambtenaren niet openbaar

Premier Rutte heeft altijd ontkend dat hij op de hoogte was van het bedrag. Zijn topadviseurs ontkenden vorige week al dat ze de bijlage in de mail gelezen hadden. SP, GroenLinks en D66 namen daar geen genoegen mee.  Ze vroegen de premier e-mails van de ambtenaren hierover openbaar te maken. Rutte laat vandaag weten dat hij dat niet gaat doen. "Ambtenaren moeten zich veilig weten om onbelast informatie met elkaar te delen."

Rutte herhaalt dat zijn ambtenaren niet op de hoogte waren. "In de hele omgang binnen Algemene Zaken met dit dossier is deze mail en de bijlage op geen moment onderwerp van bestudering, afweging, reactie of afhandeling geweest, noch is de mail, de bijlage of de inhoud ervan onderling of met mij besproken."  

Rekening hoog

De premier schrijft verder dat het duidelijk is dat 'in dit dossier heel veel is misgegaan'. Ook bij hem persoonlijk: hij had 'actiever op de bal moeten zitten', schrijft Rutte. De premier zei eerder al in de Tweede Kamer dat hij een extra poging had moeten doen om dingen boven tafel te krijgen. "Die les heb ik getrokken en geleerd. Ik betreur tot op de dag van vandaag dat ik hier destijds geen andere keuze in heb gemaakt."

Rutte schrijft ook dat de rekening hoog was. Zo'n drie weken geleden stapte Ard van der Steur nog op als minister van Veiligheid en Justitie in de nasleep van de Teevendeal. VVD'ers Ivo Opstelten, Fred Teeven en Anouchka van Miltenburg waren hem al voorgegaan.  

Wat is de Teevendeal?

De 'Teevendeal' is de afspraak die crimineel Cees H. in 2000 had gesloten met toenmalig officier van justitie Fred Teeven. H. was zeven jaar eerder opgepakt op verdenking van drugshandel. Het Openbaar Ministerie had vervolgens beslag gelegd op zijn bankrekeningen. Het OM besloot een schikkingsdeal te sluiten omdat niet bewezen kon worden dat het geld was verdiend met drugshandel. Dat gebeurde door officier van justitie Fred Teeven en plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman: Cees H. betaalde 750.000 gulden en kreeg in ruil het in beslag genomen geld terug. In de deal werd afgesproken dat de Belastingdienst niet op de hoogte werd gebracht van de deal. Over het geld dat Cees H. terugkreeg, hoefde hij geen belasting te betalen.

Politiek bloedbad VVD

Jarenlang bleef onduidelijk hoeveel geld H. nu precies had teruggekregen. In 2014 onthulde Nieuwsuur dat het om zo'n 5 miljoen gulden zou gaan. Dat klopte niet, zei toenmalig minister Opstelten. Hij gaf opdracht om het 'bonnetje' van de transactie te vinden, maar dat lukte niet. In maart 2015 kwam Nieuwsuur met het exacte bedrag: 4.710.627 gulden en 18 cent. Na nieuw onderzoek in opdracht van Opstelten werd het bonnetje gevonden. Het bedrag klopte toch: Opstelten en Teeven traden af.

Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor de VVD. In december van dat jaar trad ook Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg af. Uit onderzoek was gebleken dat zij tot twee keer toe een belastende brief terzijde had geschoven en had laten vernietigen. Vorige maand voegde minister Van der Steur zich ook in dit rijtje gevallen VVD-kopstukken. Hij hield de eer aan zichzelf nadat hij in de Kamer zwaar onder vuur kwam te liggen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore