Politiek

Geen Nederlands? Dan geen uitkering

16 april 2014 05:00 Aangepast: 16 april 2014 12:19
Carole Westerkamp (55) spreekt negen talen

Wie geen Nederlands spreekt en de taal niet wil leren, raakt binnen een jaar zijn bijstandsuitkering kwijt. De wet "Geen Nederlands, geen bijstand" moet volgend jaar al van kracht worden.

Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma, dat in alle stilte door het kabinet naar de Raad van State is gestuurd. 

ZIE OOK: Hoe goed moet je Nederlands spreken voor een uitkering? Vijf vragen

Gemeenten gaan over de bijstand en kunnen mensen korten op hun uitkering. Wie een bijstandsuitkering aanvraagt moet basaal Nederlands spreken. Dat betekent dat je eenvoudige gesprekken moet kunnen voeren over alledaagse dingen. Bij twijfel kunnen gemeenten dat toetsen. Spreek je de taal niet, dan word je verplicht de taal te leren.

Korting op uitkering
Doe je dat, dan is er niks aan de hand, en kun je gewoon rekenen op een uitkering. Maar weiger je Nederlands te leren dan word je direct 20 procent op je bijstandsuitkering gekort. Blijkt na een half jaar dat je nog steeds verwijtbaar geen vorderingen hebt gemaakt, dan word je 40 procent gekort. En spreek je na een jaar nog steeds geen woord Nederlands, dan raak je je hele bijstandsuitkering kwijt en krijg je dus geen cent meer.

Staatssecretaris Klijnsma neemt met haar plannen een eerder initiatief-wetsvoorstel van de VVD bijna letterlijk over.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore