Nederland

Dit staat er in de Prinsjesdag-stukken

09 september 2016 11:51 Aangepast: 30 juli 2017 11:00
Minister Dijsselbloem in 2015 bij de presentatie van de rijksbegroting. Beeld © ANP

Opnieuw liggen de plannen van het kabinet voor het volgende jaar op straat. Dit weten we al van de stukken die morgen op Prinsjesdag gepresenteerd worden.

"Nederland staat er beter voor", valt te lezen in de miljoenennota die RTL Nieuws al heeft ingezien. "De overheidsfinanciën zijn inmiddels meer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen", schrijft het kabinet. "De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt." Maar, benadrukt het kabinet, na economisch zware jaren met ingrijpende hervormingen staat de Nederlandse economie er duidelijk beter voor.

1,5 miljard euro extra

Voor 2017 en de jaren daarna geeft het kabinet 1,5 miljard euro extra uit, blijkt uit de stukken die RTL Nieuws heeft ingezien.

De zorg

Er gaat 400 miljoen naar het ministerie van Volksgezondheid. Het extra geld voor de zorg wordt gebruikt om de omstreden bezuiniging op onder meer de verpleeghuiszorg terug te draaien. 

Veiligheid

Structureel gaat 450 miljoen euro extra naar Veiligheid en Justitie. Dat geld wordt gebruikt voor terrorismebestrijding, wijkagenten, het bestrijden van cybercrime, het forensisch instituut NFI en grensbewaking. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen er structureel 20 miljoen bij. 

Thumbnail

Defensie krijgt 300 miljoen extra. Het ministerie kan met het geld nieuwe munitie aanschaffen, zodat militairen tijdens oefeningen niet langer 'pang-pang' hoeven te roepen, maar weer kunnen trainen met echte kogels. Het bedrag zal ook worden bestemd voor meer materieel en brandstof en voor de verbetering van communicatieapparatuur. Daarnaast moet de krijgsmacht beter worden getraind.

Onderwijs

Er gaat 200 miljoen extra naar Onderwijs. Hoe dat geld besteed gaat worden, is nog niet duidelijk.

Armoede

Voor het bestrijden van armoede onder kinderen komt 100 miljoen euro beschikbaar. Uit cijfers van twee jaar geleden bleek dat 400.000 kinderen wonen in een huishouden met een laag inkomen en dat 100.000 van hen al jaren in die situatie zitten. Het geld is bedoeld voor zwemles, schoolreisjes, sportspullen, schoolspullen en kleding. Het wordt in natura uitgekeerd. Hoe de regeling precies gaat werken, wordt nog bekeken. 

Chronisch ziek

Voor eenverdieners met een chronisch zieke partner wordt 50 miljoen euro uitgetrokken. 

Thumbnail

Koopkracht

Iedereen gaat er volgend jaar een beetje in koopkracht op vooruit. Het kabinet zet volgend jaar 1,1 miljard euro opzij voor een 'evenwichtig koopkrachtbeeld'. Dat betekent dat onder meer de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget omhoog gaan. 

Topsport en cultuur

Voor topsport wordt 10 miljoen euro extra uitgetrokken. Ook Cultuur krijgt 10 miljoen extra. 

Economische voorspellingen 

De economische voorspellingen voor volgend jaar zijn volgens het kabinet iets gunstiger dan eerder werd voorspeld. Terwijl het Centraal Planbureau uitgaat van 0,7 procent begrotingstekort is het kabinet nóg optimistischer: met een alternatieve berekening komt het kabinet uit op 0,5 procent boven het bbp. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 1,1 procent.

Andere verwachtingen:

  • Hogere economische groei: niet 1,6 maar 1,7 procent.
  • Consumptie van huishoudens: stijging van 1,3 naar 1,8 procent.
  • Inflatie: stijgt naar 0,5 procent.
  • Werkloosheidscijfers: niet 560.000 maar 555.000 werklozen.

Internationale ontwikkelingen kunnen nog wel roet in het eten gooien, waarschuwt minister Dijsselbloem. Als voorbeelden noemt hij onverwachte stijging van de olieprijs, de brexit, spanning in Turkije of terreuraanslagen. Het kabinet wil daarom tot de verkiezingen in maart doorwerken. "De wereld wacht niet op verkiezingen," aldus Dijsselbloem in het voorwoord van de Miljoenennota.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`