Nederland

Kritiek op uitspraak DENK: 'Onzin dat artsen allochtonen eerder laten sterven'

23 februari 2017 12:46 Aangepast: 24 februari 2017 10:48
Kuzu: 'Ik wil mensen niet bang maken. Maar ik heb signalen.' Beeld © ANP

DENK-leider Tunahan Kuzu krijgt veel kritiek vanwege zijn opmerking dat artsen 'de stekker er sneller uittrekken bij allochtone ouderen'. ''Het is duidelijk verkiezingscampagne", zegt de artsenfederatie, die de uitspraak absoluut niet herkent. Maar Kuzu houdt voet bij stuk: 'Ik kom met bewijs'.

De DENK-lijsttrekker zegt in een livestream dat de medische mishandeling van ouderen hem veel pijn doet. "Ik heb van een aantal artsen, medisch specialisten, gehoord dat ze signalen krijgen en zelf hebben meegemaakt dat bij ouderen die een allochtone achtergrond hebben de stekker er eerder wordt uitgehaald dan bij autochtone ouderen." 

Herkennen wij niet

Artsenfederatie KNMG herkent de uitlatingen van Kuzu niet. KNMG-voorzitter René Héman zegt tegen RTL Nieuws: "De suggestie van DENK-lijsttrekker Kuzu dat artsen zieke allochtone ouderen eerder zouden laten overlijden, past duidelijk in de verkiezingscampagne. De gedane bewering herkennen wij zeker niet."

Héman vervolgt: "Als DENK met een deugdelijke onderbouwing komt, gaan we hier serieus naar kijken. We nemen bij passende zorg in de laatste levensfase juist nadrukkelijk alle verschillende levensbeschouwingen mee. Zo zijn diverse christelijke organisaties en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten betrokken bij ons rapport 'Niet alles wat kan, hoeft'. Dit alles in het kader van het zorgvuldige medische beleid rond het levenseinde."

Veel kritiek op sociale media

Ook op sociale media heeft Kuzu's opmerking veel losgemaakt: Marcel Beumer zegt op de Facebookpagina van RTL Nieuws: "Wat een onzin. Deze idioot uit zeer ernstige onzinnige en onbewezen beschuldigingen op basis van geruchten, zogenaamd uit eerste hand."

Fesih Duhman stelt: "Ik ben vandaag bij een ziekenhuis geweest voor mijn zoon. Ze waren hartstikke lief daar en veel aandacht. In Turkije word je als een hond behandeld." 

Voet bij stuk

Maar Kuzu houdt ook na alle ophef 'voet bij stuk'. "Ik heb signalen ontvangen dat dit bij patiënten gebeurt. Ik zeg niet dat alle artsen dit doen, laat dit duidelijk zijn. Heel veel artsen werken met passie en met ziel voor de zorg. Ik wil mensen niet bang maken. Maar ik heb signalen dat dit in een aantal gevallen gebeurt. Ik zeg ook niet dat het bewust gebeurt. Eén van de argumenten die ik geef is het taalprobleem. Ik kom binnenkort met bewijs", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Tekst gaat verder onder video

Is dit de goede manier?

Lucia Lameiro van het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten, vindt ook dat DENK een serieus probleem aankaart. "Ook al kun je je afvragen of dit de goede manier is. We moeten de kinderen van migrantenouders niet bang maken om hun ouders naar het ziekenhuis brengen. Ouderen met een migrantenachtergrond verkeren in een achterstandspositie. Ze weten vaak ook weinig van de mogelijkheden tot euthanasie in Nederland. Daarom proberen we ze daar betere voorlichting in te geven."

Ouderen voelen zich volgens het netwerk vaak niet begrepen en gehoord. "Maar we zijn nu bezig met artsenorganisaties om deze communicatie te verbeteren."

Meer op rtlnieuws.nl
DENK: Artsen trekken stekker sneller uit allochtone ouderen

`