Politiek

Samsom: Rijken moeten meer belasting betalen

01 mei 2014 07:07 Aangepast: 06 september 2015 16:54
Beeld © ANP

Kabinet-Rutte II moet in de resterende regeerperiode het belastingstelsel hervormen. Hierdoor moet werken aantrekkelijker worden en rijken méér belasting gaan betalen.

Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een interview met de Volkskrant. "Voor mensen met een beetje spaargeld is het rendement van 4 procent te hoog, terwijl aan de bovenkant de vermogens alleen maar groeien en renteniers daardoor veel te weinig belast worden. Dat moet andersom", zegt Samsom op de Dag van de Arbeid.

Oneerlijk
Volgens hem bezit 1 procent van de Nederlanders 23 procent van het vermogen. "Uitermate oneerlijk. Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet."

Volgens de PvdA'er heeft Rutte II de meeste hervormingen uit het regeerakkoord in de steigers staan en is er ruimte voor verdere plannen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra suggereerde ook een aanpassing van het belastingstelsel door het schrappen van toeslagen. Dat plan noemt Samsom 'van een ongelooflijke lompheid'. 

Samsom wil ook dat het kabinet opnieuw probeert investeringen in de economie aan te jagen. "Ik zie er nog veel te weinig van."

 

RTL Nieuws
`