Nederland

Kiezer is meest bezorgd over normen en waarden

24 februari 2017 07:14 Aangepast: 24 februari 2017 07:25

Bijna negen op de tien kiezers maken zich grote zorgen over de normen en waarden in ons land. Het is voor hen een van de belangrijkste thema's als ze op 15 maart gaan stemmen. De zorgen leven bij 86 procent van de Nederlanders in meer of mindere mate.

Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos in opdracht van de NOS. De meeste ondervraagden vinden dat we slechter met elkaar omgaan dan vijf jaar geleden en slechts een op de tien (9 procent) verwacht dat het in de toekomst beter zal gaan.

Gezondheidszorg

Zo'n 80 procent maakt zich zorgen over de stand van de gezondheidszorg. Andere thema's waar veel kiezers over piekeren zijn immigratie en asiel en de economische situatie. Ook over de situatie in de wereld zijn de kiezers pessimistisch. Het gaat de verkeerde kant op, vindt 64 procent.

Een ruime meerderheid van de mensen met een voorkeur voor de PVV, VVD of CDA is voor het terugsturen van Noord-Afrikaanse vluchtelingen. Bij de achterban van SP en D66 zitten ook meer voor- dan tegenstanders van deze maatregel.

Situatie wereld

Ook over de situatie in de wereld zijn de kiezers pessimistisch. Het gaat de verkeerde kant op, vindt 64 procent. De nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald Trump, krijgt niet veel waardering: twee op de drie Nederlanders zijn niet te spreken over zijn functioneren.


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`