Nederland

Rechter: stukken crisisteam MH17 moeten openbaar

24 februari 2017 17:31 Aangepast: 24 februari 2017 18:25
Beeld © EPA

De verslagen van vergaderingen die ministers hadden over de afhandeling van de ramp met MH17, moeten alsnog openbaar worden gemaakt. Dit oordeelt de rechter in een procedure tegen het ministerie van Justitie van NOS, Volkskrant en RTL Nieuws.

Verslagen van overleggen van die ministeriële commissie zijn tot dusver geheim gehouden. Volgens het ministerie zou openbaarmaking het vertrouwelijk overleg tussen ministers en de relatie met andere landen kunnen schaden. De rechtbank vindt dat niet overtuigend en draagt het ministerie nu op per deel van ieder verslag te bekijken wat wel openbaar gemaakt kan worden.

Zes weken

Justitie heeft zes weken de tijd om de uitspraak van de rechter uit te voeren. Als het ministerie dat niet wil, moet er beroep worden ingesteld bij het hoogste rechtscollege, de Raad van State.

De NOS, de Volkskrant en RTL Nieuws proberen samen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur meer informatie boven tafel te krijgen over de nasleep van de ramp met MH17. Vanwege de enorme impact van de ramp willen zij de gang van zaken zo goed mogelijk reconstrueren.

Eerdere uitspraak

Eerder dwong dezelfde rechter de overheid al meer informatie openbaar te maken.

Volgens de rechter hanteert het ministerie van Justitie te vaak en onterecht de zwarte stift om passages onleesbaar te maken.

'Belangrijke uitspraak'

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws: "Dit is een heel belangrijke en principiële uitspraak van de rechter. De uitspraak is glashelder en een gevoelige tik op de vingers van de staat. Hopelijk leidt het tot meer openheid in de zaak-MH17, maar het is sowieso belangrijk, omdat de rechter een zwaarder gewicht toekent aan openbaarheid en transparantie  dan nu vaak het geval is."

Vanuit politieke hoek was er bijval voor de uitspraak:

Het ministerie van Justitie heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

`