Bescherming kinderen bij scheiding

Kamer: Mediation verplicht bij vechtscheiding

13 mei 2014 16:43 Aangepast: 13 mei 2014 17:04
Beeld © ANP

Bij een zogeheten vechtscheiding moet mediation verplicht worden. Dat wil een Kamermeerderheid van VVD en PvdA. Ouders die het niet eens worden over het gezag over hun kinderen moeten naar een mediator.

VVD en PvdA willen zo voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt en kinderen de dupe worden. Volgens VVD-Kamerlid Van der Burg werkt verplichte mediation al in het buitenland. "In Scandinavische landen is het aantal probleemscheidingen gehalveerd." PvdA-Kamerlid Loes Ypma ziet ook voordelen. "Je blijft altijd pappa en mamma. En soms heb je daar een beetje hulp bij nodig in de vorm van zo’n mediator."

VVD en PvdA willen ook dat nog maar één rechter betrokken is bij de scheiding, zodat die het dossier kent. De VVD wil dat deze 'regierechter' ook de mogelijkheid krijgt sancties op te leggen, als afspraken over kinderen niet goed worden uitgevoerd. "Een rechter kan dan snel besluiten om het gezag over de kinderen te wisselen", aldus VVD'er Van der Burg.

ZIE OOK: Tien tips om de scheiding van je ouders wat minder zwaar te maken

De Tweede Kamer debatteert morgen met staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid over vechtscheidingen. Dan moet duidelijk worden hoe snel de wens van VVD en PvdA kan worden uitgevoerd.

Teeven en Van Rijn kondigden eerder al maatregelen aan om het aantal vechtscheidingen terug te dringen, waaronder een proef met echtparen die in scheiding liggen en al bekend staan als 'probleemgezin'. Zij krijgen een maatschappelijk werker en een bemiddelaar toegewezen, die moeten voorkomen dat de scheiding uit de hand loopt. 

RTL Nieuws
`