Nederland

Enquête kijkers: Alexander Pechtold winnaar RTL-debat

26 februari 2017 23:39 Aangepast: 27 februari 2017 00:15
D66-leider Pechtold is de winnaar, volgens kijkers Beeld © Bob Karman

Alexander Pechtold (D66) is de winnaar van het RTL-debat tussen vijf lijsttrekkers. Dat blijkt uit een peiling van DVJ Insights onder kijkers van het debat. Asscher (PvdA) werd het minst vaak genoemd als winnaar.

ZIE OOK: Deze tien fragmenten uit het RTL-debat moet je zien

Aan het debat dat op RTL 4 werd uitgezonden, deden de leiders van D66, GroenLinks, CDA, SP en PvdA mee. Pechtold werd dus het vaakst als beste genoemd, maar onder vrouwen werd Klaver het vaakst aangewezen en stond de D66-leider op twee. 

Grootste verliezer

Waar Pechtold het vaakst als winnaar wordt genoemd, werd Buma het vaaækst als de grootste verliezer aangewezen. Pechtold werd het minst vaak als verliezer genoemd. 

Pechtold vond het een goed inhoudelijk debat, waarbij de verschillen, maar ook de overeenkomsten goed duidelijk werden. "Ik wil een premier voor alle Nederlanders zijn", sprak de D66-leider.

De uitslag van de enquête van DVJ Insights:

De grootste winnaar:

1. Alexander Pechtold 27,6%

2. Jesse Klaver 22,2%

3. Sybrand Buma 18,2%

4. Emile Roemer 17,3%

5. Lodewijk Asscher 14,6%

De grootste verliezer:

1. Sybrand Buma 34,1%

2. Jesse Klaver 21,7%

3. Emile Roemer 20,1%

4. Lodewijk Asscher 14,6%

5. Alexander Pechtold 9,5%

Thuis stemmen

Kijkers van het debat konden via de second screen app meestemmen over de stellingen. 

  • 'Eigen risico in de zorg moet afgeschaft worden, ook als daardoor de premies stijgen'. Deze stelling verdeelde de kijkers thuis precies in 50 procent voor en 50 procent tegen. 
  • 'Als een oudere klaar is met leven en dood wil, moet hij hulp krijgen om te sterven'. Deze stelling leverde wel een duidlijk verschil op. Zo'n 86 was het eens met de stelling. 
  • 'De islam is een bedreiging voor de Nederlandse identiteit'. De lijsttrekkers waren het allemaal oneens met deze stelling. 35 procent van de kijkers die gestemd hebben waren het wel eens met de stelling. 
  • 'We moeten in Nederland meer vluchtelingen opnemen'. Met deze stelling is het merendeel (65 procent) van de kijkers het niet eens. 
  • 'Werkgevers moeten mensen makkelijker kunnen ontslaan'. Hier was zo'n 60 procent het niet mee eens. 
  • 'Om files te bestrijden moet autorijden in de spits veel duurder worden'. Ook hier was zo'n 60 procent het niet mee eens.  


Thumbnail

15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`