Nederland

Ophef om nee-schudders tijdens debat: 'Ik was het gewoon niet met Buma eens'

27 februari 2017 20:05 Aangepast: 28 februari 2017 18:47
Buma met daarachter de 'nee-schudders'

Het is veel kijkers van het RTL-debat gisteren niet ontgaan: de 'nee-schudders' die pal achter CDA-leider Sybrand Buma zaten. En dan was er ook nog een 'ja-knikker', pal achter Emile Roemer van de SP. Toeval, of politieke strategie?

Regisseur Bert van der Veer ergerde zich mateloos aan die ene 'nee-schudder'. "Iedere keer als Buma in beeld kwam en iets zei over de zorg of over de opvang van vluchtelingen, ging die jongen weer heen en weer met zijn hoofd. Het werd op een gegeven moment zo erg dat het afleidde van het gesprek."

Slim

En links van Buma zat er nog eentje, zegt Van der Veer. "Ook een 'nee-schudder'. Het waren er meer." Het zou Van der Veer niets verbazen als dit opzettelijk is gedaan. "Op een gegeven moment gingen ze synchroon schudden. Ik heb er ook over getwitterd: wie was zo slim om deze nee-knikkers in te huren?"

Ook andere kijkers twitterden erover.

'Niet teveel kwijt'

Die 'nee-knikker' blijkt de 29-jarige Bas Schimmel. Secretaris bij D66 in Amsterdam. Bas wil er eigenlijk niet teveel over kwijt. "Ik heb de kritiek wel gezien", zegt Bas. "Ik schudde inderdaad best vaak nee. Ik was het gewoon heel vaak niet met Buma eens. Het was geen tactiek."

Naast een nee-schudder, was er ook een ja-knikker. Die zat recht achter Emile Roemer en pakte ook meerdere keren zijn 'moment of fame'. Van der Veer. "De ja-knikker was minder irritant, maar het viel ook op." Wie de ja-knikker is, is niet duidelijk. SP-leider Roemer bevestigt: "Ik heb het niet gezien. Maar hij is niet ingehuurd door de SP."

Onbeschoft

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van het RTL Nieuws noemt het geknik van het publiek 'onbeschoft'. "Vervelend dat het gebeurde." Bij het Rode Hoed debat zitten veel aanhangers van politieke partijen. Klein: "Die verdelen we netjes door de zaal heen. Ze mogen geen kleuren aan van hun partijen, of opvallende mutsjes op hebben. Het publiek mag niet afleiden van het debat."

Het is overigens niet de eerste keer dat er ophef is om een 'nee-schudder'. In 2012 had premier Rutte een 'nee-schudder' achter zich tijdens een verkiezingsdebat. De man was daar speciaal neergezet door de PvdA.  

'Wat is het effect?"

Wat is het effect op de kijker als je een politicus ziet praten, met recht achter hem een nee-schudder? Bert van der Veer: "Het heeft wel degelijk invloed. Je wordt toch afgeleid door de bewegingen. Je kunt de geloofwaardigheid van degene die aan het woord is, daardoor in twijfel trekken."

Een woordvoerder van Pechtold laat weten dat D66 het ook storend vond. "We zijn zelfs op een gegeven moment naar het groepje toegelopen en hebben gevraagd om er mee te stoppen."

Meer op rtlnieuws.nl
Lijsttrekkers overtuigen zwevende kiezers niet: 'ze waren veel te vaag'


15 maart gaan we naar de stembus. Waar ligt Nederland wakker van? Op lievepremier.nl stellen 16 Nederlanders vragen aan de toekomstige premier.

Wat vind jij belangrijk? Laat het ons weten in je eigen videoboodschap!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore