Flinke stijging asielzoekers

Twijfels over Teeven om behandeling asielzoekers

28 mei 2014 20:08
Beeld © ANP

Oppositiepartijen SP en GroenLinks hebben weinig tot geen vertrouwen in staatssecretaris Teeven. In een debat over de behandeling van asielzoekers lieten ze de mogelijkheid van een motie van wantrouwen open.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vroeg zich hardop af of 'met deze staatssecretaris verder valt te werken'. Linda Voortman van GroenLinks vroeg zich af of er nog verbeteringen in de humane behandeling van asielzoekers mogelijk zijn met Teeven.

Niks oplossen met symboliek
Beiden spraken nog niet over een motie van wantrouwen, maar hun D66-collega Gerard Schouw raadde het hen alvast af. Een motie van wantrouwen is volgens hem 'overdone' en 'te makkelijk'. Volgens Schouw wordt er niks opgelost met 'symbolische moties van wantrouwen'.

Aanleiding voor de kritiek van SP en GroenLinks is een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de risico's die uitgeprocedeerde asielzoekers lopen in opvang- en detentiecentra. De raad adviseerde Teeven om de risico's te beperken.

Twee eerdere moties
Het onderzoek werd ingesteld na de zelfmoord vorig jaar van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. De kwestie werd nog actueler na de zelfmoord van een Armeense asielzoeker begin april.

Tegen Teeven werd al twee keer eerder een motie van wantrouwen ingediend. Vorig jaar in het debat over Dolmatov en 2 weken geleden over het explosief toegenomen aantal asielzoekers uit Eritrea.

RTL Nieuws/ANP
`