Gezondheid

Jessica was depressief en belandde op een wachtlijst: 'Ik was wanhopig'

13 juli 2017 17:50 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Jessica: 'Als je wacht op hulp, staat je leven stil' Beeld © Eigen foto

Jessica Marinus (23) was depressief en had zo snel mogelijk hulp nodig, maar ze belandde maandenlang op een wachtlijst. Nu gaat het weer goed en wil ze waarschuwen voor het gevaar van wachtlijsten in de psychische zorg. "Ik voelde me intens wanhopig."

Minister Schippers kondigde vandaag aan dat er afspraken zijn gemaakt met de betrokken partijen in de ggz. Ze vindt de wachtlijsten onacceptabel lang. Binnen een jaar moet dat afgelopen zijn, is nu de afspraak. 

Vooral de wachttijd voor een eerste afspraak in de ggz is op dit moment te lang. De afspraak is dat patiënten daar niet langer dan vier weken op zouden moeten wachten. In de praktijk is dat gemiddeld zes weken, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Twee jaar wachten

Jessica weet daar alles van. Als kind had ze een traumatische ervaring. Daar kreeg ze als tiener veel last van. Ze werd depressief en vroeg om hulp. "Ik heb sindsdien in totaal zo'n twee jaar op een wachtlijst gestaan. Dat ging steeds met tussenpozen. Een bepaalde behandeling slaat niet voldoende aan, dan krijg je een doorverwijzing en kom je weer op een wachtlijst te staan." 

De impact van het wachten op psychische zorg wordt erg onderschat, vindt ze. "De tijd dat je wacht op hulp, staat je leven stil. Er is op dat moment geen perspectief. Je weet dat je echt geholpen moet worden, maar je weet niet of dat nog twee weken of vier maanden zal duren." 

Het waren verschrikkelijke tijden voor Jessica. "Ik had een doodswens en ik kon echt niets meer. Op een gegeven moment ging ik ook niet meer naar school. Je ziet steeds minder mensen en komt in een isolement terecht. Ik voelde me intens wanhopig."  

Druk opgevoerd

In Nederland hebben naar schatting 280.000 mensen een ernstige psychische aandoening. Marjan ter Avest voert als directeur van MIND, een organisatie die opkomt voor de belangen van patiënten en hun naasten in de psychische zorg, al jaren campagne tegen de lange wachtlijsten.

Hoeveel mensen er precies wachten op hulp, is niet duidelijk, zegt Ter Avast: "We weten wel dat de wachttijd per aandoening verschilt. We horen signalen van wachttijden langer dan een jaar, bijvoorbeeld bij autisme of eetstoornissen. Van patiënten horen we weleens dat ze twee jaar gewacht hebben voordat ze behandeld werden."

Niet vrijblijvend

MIND is één van de ondertekenaars van de afspraken met Schippers. Ter Avest is positief. "Eindelijk worden we serieus genomen. De minister heeft nu duidelijk de druk opgevoerd. Dit zijn geen vrijblijvende afspraken."

Ook Jessica heeft het gevoel dat nu duidelijk is dat de wachtlijsten in de ggz een probleem zijn. "Ik ben heel blij dat dit nu erkend wordt. De behandelingen hebben bij mij uiteindelijk gewerkt. Ik voel me nu erg goed, ik heb mijn leven weer terug. Daarom weet ik ook hoe belangrijk het is dat mensen snel geholpen worden." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`