Breuk 50PLUS

Norbert Klein gaat samenwerken met OSF in Eerste Kamer

10 juni 2014 14:27 Aangepast: 10 juni 2014 14:42
Beeld © ANP

Norbert Klein, de weggestuurde voorman van 50PLUS, gaat samenwerken met Kees de Lange van de eenmansfractie OSF (Onafhankelijke Senaats Fractie) in de Eerste Kamer.

De samenwerking zal van korte duur zijn, een jaartje ongeveer, omdat De Lange (bijna 72) volgend jaar geen kandidaat meer is voor een zetel in de Eerste Kamer.

Verzameling van partijen
De samenwerking van de twee eenmansfracties is bedoeld om elkaar te informeren wat er in de Eerste en Tweede Kamer gebeurt. Klein kan door zijn afscheiding van 50PLUS geen beroep meer doen op Jan Nagel die namens 50PLUS in de Eerste Kamer zit en alleen nog maar zaken doet met Martine Baay, die door 50PLUS als enige vertegenwoordiger wordt beschouwd.

De OSF van Kees de Lange is een verzameling van onafhankelijke provinciale partijen, zoals de Fryske Nasjonale Partij en de Ouderen Partij Noord-Holland. De Lange heeft geen overleg gehad met zijn achterban over de samenwerking met Klein. Maar de twee fractievoorzitters denken veel onderwerpen hetzelfde.

Uitwisselen van kennis
"Dat betekent niet", aldus de Lange, "dat we ons stemgedrag altijd op elkaar afstemmen. Uitwisseling van kennis is het belangrijkste." De Lange weet veel van pensioenen; Klein veel van werkgelegenheid voor 50-plussers.

De Lange is een van de oprichters van 50PLUS, maar verliet de partij in het voorjaar van 2012 omdat hij zich niet kon vinden in het beleid van mede-oprichter Jan Nagel en van de destijds beoogde lijsttrekker Henk Krol. "Die twee hebben 50PLUS veranderd van een one-issue partij in een non-issue partij", zegt De Lange.

RTL Nieuws
`